ciągi
kubaa_12: Suma trzech początkowych wyrazów rosnącego ciągu geometrycznego jest równa sumie odwrotności
tych wyrazów. Oblicz te wyrazy, jeżeli szósty wyraz ciągu jest równy 16
zacząłem rozwiązywać, ale zatrzymałem się na pewnym etapie i nie wiem co mogę dalej zrobić,
mógły mi ktoś pomóc?
a
1+a
2+a
3 =
1a1 +
1a2 +
1a3
a
1 + a
1q +a
1q
2 =
1a1 +
1a1q +
1a1q2 / · a
1q
a
12q
2 + a
12q
3 + a
12q
4 = q
2 + q + 1
a
12q
12 (1 + q + q
2) = q
2 + q + 1
teraz myślałem o tym, żeby podzielić obie strony przez (1 + q + q
2), ale nie wiem, czy mogę
tak zrobić bo nie mam pewności, czy to jest dodatnie, obliczyłem deltę i wyszła mi ujemna, ale
nie wiem, jak to interpretować, mógłby mi to ktoś rozpisać i wytłumaczyć? Z góry bardzo
dziękuję