suma trzech początkowych wyrazów rosnącego ciągu geometrycznego jest równa sumie
aqlec: suma trzech początkowych wyrazów rosnącego ciągu geometrycznego jest równa sumie odwrotności
tych wyrazów. Oblicz te wyrazy jeżeli szósty wyraz ciągu jest równy 16.
poooomocy!
Eta:
a,aq,aq
2 −− ciąg geom. , a
6=a*q
5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a+aq+aq2= |
| + |
| + |
| |
| | a | | aq | | aq2 | |
| | 1 | | 1+q+q2 | |
a(1+q+q2)= |
| ( |
| ) |
| | a | | q2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2= |
| ⇒ a= |
| v a= − |
| −−− nie spełnia warunku zadania |
| | q2 | | q | | q | |
zatem a
6=16 ⇒ a*q
5 =16 ⇒ q
4=16 ⇒ q= 2 v q= −2 −−− odrzucamy
teraz już sama dokończ,,,,,,,,,,,