obliczyć różniczkę funkcji
Marko: Oblicz różniczkę funkcji
y= ln x √x
Prosze o pomoc i rozwiazanie przykladu nie jestem pewny dokłądnie jak sie to robi
czy do obliczania rozniczki funkcji uzywa sie tego wzoru df(x0) = f′(x0)∆x. ?
jesli tak to co do niego podstawic
17 gru 14:14
ABC:
ja bym twoje polecenie interpretował że masz ogólnie różniczkę obliczyć a nie w konkretnym
punkcie
czyli np różniczka x2 to 2xdx
17 gru 14:19
Marko: czyli jak wykonac ten przyklad ?
17 gru 14:28
Min. Edukacji: Policz pochodną z y i pomnóż przez dx
Kapewu
17 gru 14:39
17 gru 14:40
Marko: | | 2√x−lnx | |
czyli obliczam pochodna, wyszla mi |
| |
| | 2x√x | |
pozniej pomnoże przez dx
i to jest rozwiazanie zadania?
17 gru 15:24
Marko: czy musze jeszcze w jakiś sposób obliczyć dx?
17 gru 15:24
Min. Edukacji: rozniczka: dy=y'dx
18 gru 06:34