sposob
maskiu: lim (2x2 +4x +2)3x2 −3
x−>−1
czy ma ktos jakis pomysl?
12 gru 13:40
chichi:
... = lim e(3x2−3)ln(2x2+4x+2) = e0 = 1
12 gru 13:52
maskiu: czy moze byc
e3x2 −3 ln 2x2 +4x +2 i ze to jest e0*ln(0) = e0 = 1 czy to jest symbol nieoznaczony?
12 gru 13:54
maskiu: ale czy −∞ * 0 to nie jest nieoznaczony?
12 gru 13:54
12 gru 13:56
maskiu: ale to nie jest moj wpis. I mi chodzi o to ze jak zapisalem to w wpisie o 13:54 czy to nie
jest symbol nieoznaczony
12 gru 13:58
chichi:
ale gdzie ty masz −niesk*0 ?
12 gru 13:59
chichi:
wypisz prosze symbole nieoznaczone nam tutaj i pokaz do ktorego z nich to podpinasz
12 gru 14:00
maskiu: e0* ln(0)
12 gru 14:00
maskiu: czy zle mysle
12 gru 14:01
6latek:
To jest kolego Twój wpis tak naprawdę . . Ale zostawmy to
No to wypisz te symbole nieoznaczone
| | ∞ | | 0 | |
zaczne moze [∞−∞] . [ |
| ] [ |
| ] dalej Ty |
| | ∞ | | 0 | |
12 gru 14:09
maskiu: [∞∞], [0⋅∞],, [∞0], ], [1∞].
12 gru 14:12
maskiu: no i tam jest ten ∞ * 0
12 gru 14:12
6latek:
Cześc
chichi
Dobry pomysł to był zeby wypisał te symbole
12 gru 14:12
chichi:
tak masz rację, robione w pośpiechu w tramwaju i bubel.. wrócę niedługo do domu i wrócę do
Ciebie, poczekaj chwilę
12 gru 14:15
chichi:
tam nawet nie ma
∞*0, bo ln(0) jest niezdefiniowane
12 gru 14:16
maskiu: ok dzieki
a to nie jest tak ze jak tam dazy to jest do −∞ ?
12 gru 14:19
6latek:
[∞*∞]=∞ nie jest to symbol nieoznqaczony
[1*∞]=∞ nie jest symbol nieoznaczony
[∞*0] = to nie jest symbol nieoznaczony boe nie wiadomo co szybciej zbiega do 0 czy ∞
(musisz miec konkretny ciąg
Natomiast pozostałe symbole to
[0*∞] [00] [10] [1∞] [∞0] przy tym nie wimy do czego to zbiega
Wez teraz swoja wyjsciowa granice i napisz to czego to zbiega
12 gru 14:22
chichi:
no z prawej strony tak dąży do −
∞, a z lewej jest nieokreślony
12 gru 14:25
chichi:
| | ln(2x2+4x+2) | |
zapisz ten wykładnik tak: |
| i teraz ładuj to L'Hospitalem  |
| | | |
12 gru 14:30
maskiu: robiłem duzo razy tego hospitala az doszedlem
do 2160x2 −432 + 864 / −72 = −12 ale nie jestem przekonany czy dobrze jest
12 gru 14:51
chichi:
| | 1 | | 2 | |
[ln(2x2+4x+2)]' = [ln(2(x+1)2)]' = |
| * 4(x+1) = |
| |
| | 2(x+1)2 | | x+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2x | |
( |
| )' = − |
| * |
| * 2x = − |
| |
| | 3x3−3 | | 3 | | (x2−1)2 | | 3(x−1)2(x+1)2 | |
12 gru 15:16
chichi:
wystarczy raz i po problemie, nie wiem co ci wyszło
12 gru 15:16
miłosz: nie zgadzam sie co do 2 pochodnej. Poza tym to pochodna z 1/3x2 −3 anie 3x3
poza tym tobie wychodzi licznik ∞
i mianownik nieskonczonosc
12 gru 15:32
chichi:
kazdy kto ma odrobine oleju w glowie widzi, ze to blad w przepsiywaniu, dalej naturalnie
wystepuje juz kwadrat tak jak powinno byc, co do drugiej czesci wpisu to o co tobie chodzi?
12 gru 15:43
chichi:
z czym sie nie zgadzasz w drugiej pochodnej poza tym ze jest tam 3x3 zamiast 3x2?
12 gru 15:44
miłosz: podstawienie x=−1
ale pochodna mianownika to
−6x/ (3x2 −3)2
12 gru 15:49
miłosz: a dobra zle rozpisalem twoje przeksztalcenie
12 gru 15:51
chichi:
zapisales to co ja, tylko w mniej przyjaznej dla naszej granicy postaci chlopie...
12 gru 15:51
miłosz: i to wychodzi 0/2 ?
12 gru 15:52
chichi:
| | | |
teraz masz: exp (limx→−1 |
| ) = |
| | | |
| | 3(x+1)(x−1)2 | |
= exp( limx→−1 |
| ) = e(0) = 1 |
| | x | |
12 gru 15:56
miłosz: dzieki
12 gru 16:00