Kombinatoryka sposoby
Tomson: Proszę o pomoc. Kompletnie tego nie rozumiem. 😔
1. Wybierasz 2 cyfry ze zbioru {7,6,4,3,2,1} i tworzysz liczby trzycyfrowe.
Ile można utworzyć w ten sposób liczb
a) o różnych cyfrach
b) w których suma dwóch ostatnich cyfr wynosi 4
2. Rzucamy 4 razy kostką sześcienna do gry. Wyrzucone liczby oczek
Są kolejnymi cyframi liczby czterocyfrowej. Podaj liczbę otrzymanych liczb
W których
a) cyfry się nie powtarzają
b) większych od 5400
3. W kawiarni jest 8 gatunków kaw. Do kawy można dodać cukier biały lub
Brązowy lub nie. Można też dodać mleko lub śmietankę lub wypić kawę czarna.
Na ile różnych sposobów można wypić kawę w tej kawiarni?
17 lis 09:10
ABC z roboty: ty jesteś w chmurze czy chodzisz do szkoły?
1 zadanie bardzo dziwna treść, skoro tworzysz trzycyfrową przy użyciu 2 cyfr , to muszą się
powtórzyć
17 lis 09:37
Tomson: W zadaniu 1 wybieramy 3 cyfry
17 lis 09:37
ABC z roboty:
no dobra, i nauczycielka/ konsultantka nie tłumaczyła tego?
17 lis 09:39
Tomson: Takie zadania mogą być na kartkowce. Mam zagrożenie i jeszcze to nie bardzo
Rozumiem.

znowu zawale i będzie totalna klapa. Muszę napisać to chociaż na 3.
17 lis 09:55
Pitbull puppies forever!:
Czyli rozumiem że boisz się iść na godzinę dostępności i zapytać panią ?

Nie jest milutka?
17 lis 10:33
Tomson: No właśnie to nie ten typ... Podaje zadania które mogą być żeby się ich nauczyć.
17 lis 10:40
wredny_z_innego_komp:
Tomson −−− pytanie za 100 pkt. chcesz gotowca czy chce przynajmniej spróbować to zrozumieć?
17 lis 12:35
Tomson: I to i to. Zadania muszę wykuć żeby cokolwiek napisać na kartkówce. Najlepiej
Gotowiec krok po kroku, skąd co tam żebym zrozumial bo Pani daje nam te zadania
A na kartkowce zmienia liczby tylko.
17 lis 13:04
wredny_z_innego_komp:
To wtedy nie 'to i to' tylko 'to drugie"
17 lis 13:19
wredny_z_innego_komp:
To teraz −−− musisz poświęcić 100% swojej uwagi przez najbliższe 30 min ... będę wyjaśniał i
zadawał pytania −−− bez pracy z Twojej strony nic z tego nie będzie.
Gotów?
17 lis 13:20
wredny_z_innego_komp:
chociaż jeszcze lepiej by było gdybyś wieczorem mógł porozmawiać przez np discorda.
17 lis 13:21
Tomson: Zadałem pytanie na forum
17 lis 13:33
wredny_z_innego_komp:
Tomson −−− po pierwsze (przynajmniej na tym forum) nie zadałeś pytania, tylko wrzuciłeś
zadania.
Po drugie −−− jeżeli chcesz coś zrozumieć to musisz poświęcić trochę uwagi.
Najszybciej i najłatwiej będzie gdy będzie bezpośredni kontakt głosowy pomiędzy nami − wtedy
najszybciej ja zauważę z czym Ty masz problem, a Ty zauważysz jaki sposób myślenia w tego typu
zadaniach chcę Ci zakiełkować w główce.
Ja wyszedłem z propozycją, nie chcesz, to nie ... ja Cię zmuszać do nauki nie mam zamiaru.
17 lis 13:37
Tomson: Poprosiłem o pomoc..
17 lis 17:22
świruś: pierwsze zadanie
a)mamy sześć cyfr
7, 6, 4, 3, 2, 1
wybieramy trzy różne
mamy możliwości −−−>6*5*4
6(bo mamy siedem do wyboru)*5(bo już jedną wybraliśmy więc mamy do wyboru pozostałe 6)*4(już
dwie wybraliśmy, a nie mogą się powtarzać)
b)
suma dwóch ostatnich cyfr wynosi 4 jeśli
13
31
22
więc mamy możliwości 6*3=18 (sześć różnych cyfr, które można dać na początku)*(trzy możliwości
końcówki tej liczby)
np. 713,613,413,313,213,113 itd...
731, 631....
722,622...
17 lis 17:32
świruś: pomylka, mialo być 6(bo mamy sześć cyfr do wyboru)*5(bo mamy pozostałe 5)*4(już dwie
wybraliśmy, a nie mogą się powtarzać)
17 lis 17:33
świruś: spróbuj pokombinować, jakby coś nie szło to pisz
17 lis 17:35
17 lis 17:37
świruś: wredulus sprawdź pls jeśli możesz
17 lis 18:24
świruś: odpowiadając na wiadomość wredulusa z 13:21 ''chociaż jeszcze lepiej by było gdybyś wieczorem
mógł porozmawiać przez np discorda.''
co Wy na to, żeby utworzyć kanał na discordzie, żeby można było dołączyć pogadać dla ludzi z
tego forum
(ja mogę pomóc w tworzeniu takiego kanału)
17 lis 18:28
Tomson: Zad 2
a) 6*5*4*3= 360
b) 2*4*6*6= 288
Czy dobrze?
17 lis 22:28
. :
2 b) jest źle
17 lis 23:05
Tomson: b) 1 3 6 6=216
1 6 6 6 = 216 = 432
Zad z kawami kompletnie nie wiem
18 lis 12:52
. :
I właśnie dlatego jakbyś siadł z kimś na discorcie to by Ci to wyjaśnił.
18 lis 14:44
Tomson: A czy zadanie 2 b) jest dobrze?
18 lis 19:16
. : Zapisane dobrze. Wartości tragiczne.
1*3*6*6 = 216? Keee
216 = 432? Keee
18 lis 19:23
Tomson: 1*3*6*6= 108
1*6*6*6=216
108+216= 324
18 lis 19:35
wredulus_pospolitus:
ooo ... i teraz jest ok
18 lis 19:40
Tomson: Super. A zadanie z kawą zrobiłbym chyba najprościej 8*3*3=72. Sprawdzi ktoś?
18 lis 20:06
. :
Tak właśnie ma byc
18 lis 20:07
Tomson: A w zadaniu 1b) to nie powinno być 6*3*3?
Na pierwszym miejscu może stać 6 cyfr, na drugim tylko (1,3,2) czyli 3 możliwości i tak samo na
3 możliwości
19 lis 16:14
. :
Absolutnie nie. W takim razie liczba taka jak np. 111 spełnia warunki zadania co oczywiście nie
jest prawda.
19 lis 19:15