Adamm: https://matematykaszkolna.pl/forum/418170.html
grupa ta jest abelowa, więc piszemy x+y zamiast x*y oraz 0 zamiast e
definiując 1*x = x, 0*x = 0 dostajemy funkcję Z/2Z x G → G
G razem z tą operacją jest teraz przestrzenią wektorową nad ciałem Z/2Z:
Dowód:
Jeśli a, b ∊ Z/2Z oraz x ∊ G, to a(bx) = (ab)x.
Bo jeśli a = 0 lub b = 0, to obie strony są równe 0, a jeśli a = b = 1, to obie strony są równe
x.
Jeśli x ∊ G, to 1x = x.
Z definicji
Jeśli a ∊ Z/2Z oraz x, y ∊ G to a(x+y) = ax+ay.
Dla a = 0 obie strony to 0, dla a = 1 obie strony to x+y.
Jeśli a, b ∊ Z/2Z oraz x ∊ G, to (a+b)x = ax+bx.
Dla a = b = 0 obie strony to 0, dla a = 1, b = 0 lub b = 1, a = 0 obie strony to x.
Dla a = b = 1, obie strony to 0, bo x+x = 0. □
Biorąc bazę dla G, dostajemy pewne x
i ∊ G dla i ∊ I (ten krok wymaga aksjomatu wyboru).
Odwzorowanie a → ∑ a
ix
i z (+)
i∊I Z/2Z → G jest izomorfizmem Z/2Z−przestrzni wektorowych,
zatem izomorfizmem grup