Grupa abelowa
1: Niech (G,*) będzie grupą z elementem neutralnym e
taką że a*a = e.
Wykaz że grupa ta jest grupą abelową.
Jak wykazać przemienność?
4 lis 22:02
1: Nie mam pomysłu jak to przekształcić odpowiednio z użyciem łączności i el. Symetrycznego
4 lis 22:05
Adamm: dla każdego a, a*a = e?
chyba tak miało być
4 lis 23:11
Adamm: Żeby wykazać przemienność zauważ że (xy)2 = e, to znaczy xyxy = e.
4 lis 23:13
ite:
@Adamm czy dalej należy skorzystać z łączności?
5 lis 10:06
:: * to nie mnożenie tylko działania wewnętrzne
5 lis 11:11
: Zatem (x*y)² to (x*y)•(x*y) a nie x*y*x*y
5 lis 11:12
ABC: dalej należy skorzystać że również xx=e yy=e czyli x=x−1 , y=y−1
xyxy=e to xy=(xy)−1=y−1x−1=yx
5 lis 12:41
ite: dziękuję!
5 lis 14:11
Adamm:
@ite
założyłem że jesteśmy na tyle zaznajomieni z grupami, że rzeczy takie jak xyxy nie są nam obce.
@11:11, 11:12
bzdury
5 lis 14:43
Adamm: oczywiście dalej kontynuujemy jak @ABC
nie napisałem tego bo pomyślałem, że lepiej by było żeby autor na to wpadł
5 lis 14:45
Adamm:
jeszcze raz z tą łącznością... używamy jej do tego żeby napisy takie jak x3 albo xyyxz nas nie
przerażały nawiasami, po to ta łączność właściwie jest
5 lis 14:47
Adamm: czyli ona istnieje gdzieś w tle, ale nią się nie przejmujemy kiedy rozwiązujemy zadanie
5 lis 14:47
ite:
autor zamilkł, więc sama spróbowałam się dowiedzieć : )
5 lis 14:50
: Skąd wynika to że (x*y)
−1 = (y*x)
−1, możemy tutaj używać własności mnożenia

Czy element odwrotny zapisywany x
−1 to to samo co 1/x? Chyba nie
5 lis 15:01
: Tutaj po prostu skorzystaliśmy z tego że x*y*e = e*x*y z podstawieniem np e = x*x
5 lis 15:33
Adamm:
@15:33
bzdura
@15:01
wzór jest (xy)−1 = y−1x−1 i zachodzi on dla każdej grupy (zauważ że zamieniamy
kolejność)
Wynika to z tego że (xy)(y−1x−1) = xyy−1x−1 = xx−1 = e.
Można też sprawdzić że (y−1x−1)(xy) = e, ale nie jest to konieczne.
Ponieważ każdy element grupy ma dokładnie jeden element odwrotny, (xy)−1 = y−1x−1.
5 lis 16:33