SurjekcjA
Ola: Czy może ktoś na chłopski rozum wytłumaczyć iniekcje surjekcje bijekcje
16 paź 23:39
wredulus_pospolitus:
iniekcja −−− inaczej −−− funkcja różnowartościowa.
Na chłopski rozum −−− gdy funkcja (w swojej dziedzinie) nie przyjmuje żadnej wartości 'y'
więcej niż raz.
Np.
f(x) = x2 gdzie Df = R nie jest równowartościowa, bo 1 = 12 ale także 1 = (−1)2 (dwa
różne 'x' a ta sama wartość funkcji)
f(x) = x2 gdzie Df = R+ już jest różnowartościowa
16 paź 23:45
wredulus_pospolitus:
suriekcja −−− inaczej −−− funkcja 'na'
Na chłopski rozum −−− gdy każda wartość z przeciwdziedziny jest przynajmniej raz przyjmowana.
Alternatywne wyjaśnienie: gdy przeciwdziedzina jest równa zbiorowi wartości funkcji (dla
zadanej dziedziny).
Np.
f: R −> R f(x) = x2 nie jest funkcją 'na' ponieważ funkcja f(x) nigdy nie przyjmie wartości
(np.) −5
f: R −> [−1 ; +∞) f(x) = x2 nie jest funkcją 'na' ponieważ funkcja f(x) nigdy nie przyjmie
wartości (np.) −1
f: R −> [0 ; +∞) f(x) = x2 jest funkcją 'na'
16 paź 23:49
6latek:
I komu to przeszkadzało ze kiedys było
odwzorowanie na
odwzorowanie w
16 paź 23:50
wredulus_pospolitus:
bijekcja
Na chłopski rozum −−− gdy jest zarówno suriekcją jak i iniekcją.
Wtedy też funkcja f(x) będzie funkcją odwracalną.
Można dodatkowo zauważyć, że:
1. Jeżeli chcielibyśmy 'odwrócić' funkcję która nie jest różnowartościowa
(np. f: R −> [0 ; +
∞) f(x) = x
2) to dla tego samego x (w tym przypadku np. x = 1) mielibyśmy
dwie różne wartości funkcji (y) −−−− czyli to nie byłaby funkcja

2. Jeżeli chcielibyśmy 'odwrócić' funkcję która nie jest 'na'
(np. f: [0;+
∞) −> R f(x) = x
2) to otrzymamy funkcję której dziedzina (w tym przypadku
D
f−1 = R) dla której istnieją takie x'sy dla których funkcja nie przyjmuje ŻADNEJ
wartości (np. f
−1(−5) nie istnieje) związku z tym −−− to nie jest funkcja.
16 paź 23:54
6latek:
Tłumaczenie na
chłopski rozum jest dla mnie najlepsze

Więc idzie na pulpit
17 paź 00:02
Ola: a czym jest przeciwdziedzina? To nie jest zbior wartosci funkcji?
17 paź 17:59
6latek:

czasami zbiór wartosci funkcji nie jest równy przeciwdziedzinie funkcji
W odwzorowaniu nr 2 w zbiorze Y zostaja niewykorzystane dwa elementy
17 paź 18:18
Ola: czyli przeciwdziedzina to?
17 paź 18:23
6latek:
Dobrze Olu .
A co masz napisane na ten temat w podręczniku ?
17 paź 18:25
Ola: w tym rzecz ze narazie na studiach brak podrecznika i same wyklady w ktorych nie do konca jest
ta algebra i analiza dobrze wytlumaczona
17 paź 18:27
17 paź 18:39
wredulus_pospolitus:
Przeciwdziena to zbiór do którego należą wszystkie 'y' (wszystkie przyjmowane przez funkcję
wartości), podczas gdy zbiór wartości funkcji to najmniejszy taki zbiór do którego należą
wszystkie 'y'.
17 paź 19:11
Adamm:
@Ola
Funkcja w liceum to po prostu coś co bierze wartości z dziedziny i coś oddaje.
To nie wystarcza dla wyższej matematyki. Tutaj jest inaczej.
Funcja f:X → Y składa się z dziedziny X, dla każdego x ∊ X, pewnego punktu f(x)∊ Y.
Ten zbiór Y jest nazywany przeciwdziedziną. Nie musi to być zbiór wartości, ale zawsze musi być
podany.
17 paź 19:15
Ola: jakos nie widze roznicy
17 paź 19:15
Ola: no ale jaka jest roznica miedzy przeciwdziedzina a zwf? Te y ktore sa przypisane do x w funkcji
to zwf wiec czym jest niby przeciwdziedzina
17 paź 19:16
Adamm:
Funkcje na studiach składają się ze zbioru X, Y i wykresu graph(f) ⊆ X x Y który jest zbiorem
par (x, y).
Dla każdego x ∊ X istnieje dokładnie jeden y ∊ Y dla którego (x, y) ∊ graph(f).
Oznaczamy wtedy y = f(x).
17 paź 19:19
Adamm:
Jeśli masz f1:X → Y1 oraz f2:X → Y2, to nawet jeśli f1(x) = f2(x) dla każdego x ∊ X,
formalnie nie są to te same funkcje, chyba że Y1 = Y2.
17 paź 19:20
wredulus_pospolitus:
tak jak napisałem −−−− przeciwdziedzina musi zawierać wszystkie wartości przyjmowane przez
funkcję (ale może zawierać także takiej, jakich funkcja nie przyjmuje)
Zbiór wartości to taki zbiór który posiada wszystkie wartości przyjmowane przez funkcję i ani
jednego więcej (ani jednego który przez tą funkcję nie jest przyjmowany)
17 paź 19:22
Adamm: Zbiór wartości to zbiór {f(x) : x ∊ X} i może on się różnić od Y.
Może istnieć y ∊ Y taki że nie istnieje x ∊ X że y = f(x).
Np. funcja f: R → R dana przez f(x) = x2. Nie istnieje x dla którego x2 = −1.
Przeciwdziedzina to R, ale zbiór wartości to [0, ∞).
17 paź 19:23
Ola: czyli zwf to to co przyjmuje funkcja
a przeciwdziedzina to wszystko na osi y?
17 paź 19:24
wredulus_pospolitus:
nie koniecznie wszystko ... ale minimum tyle o zbiór wartości.
przykładowo dla funkcji f(x) = x
2
ZW = [0 ; +
∞) prawda

Prawda.
Przeciwdziedzina może być dowolnym zbiorem który zawiera ZW = [0; +
∞) więc na przykład R albo
(−5 , +
∞) nawet {−1} u [0 , +
∞)
i z punktu widzenia matematyki funkcje:
f:R −> R , f(x) = x
2 oraz g: R −> (−5, +
∞), g(x) = x
2 oraz h: R −> [0, +
∞), h(x) = x
2
to są trzy RÓŻNE funkcje (ponieważ posiadają inną przeciwdziedzinę). Przy czym tylko funkcja
h(x) jest funkcją 'na' ponieważ jej przeciwdziedzina jest równa zbiorowi wartości tejże
funkcji.
17 paź 19:30
Adamm: Ważne jest dla nas czym jest f(x), ale nie czym jest obraz/zbiór wartości funkcji f
17 paź 19:30
Adamm:
Powiedzmy f(x) to jest wektor. Ale po co ci wiedzieć co to za zbiór wektorów jest f[X]?
17 paź 19:32
wredulus_pospolitus:
Adamm ... z całym szacunkiem, ale nie potrzebnie wprowadzasz pojęcia, których Ola raczej nie
zrozumie.
17 paź 19:35
Ola: czyli przeciwdziedzina to zbior wartosci funkcji + jakies inne zbiory tak?
17 paź 19:36
wredulus_pospolitus:
tak ... o ile 'jakieś inne zbiory' to także może być zbiór pusty (innymi słowy
przeciwdziedziną może być dokładnie zbiór wartości funkcji

)
17 paź 19:37
Adamm: Przeciwdziedzina to jest w ogóle bardziej fundamentalne pojęcie niż zbiór wartości
W ogóle to zapomnij co to jest zbiór wartości bo to nie ma ze sobą nic wspólnego
17 paź 19:41
Ola: a od czego zalezy czemu mozze istniec jakis inny zbior niz ten zbior wartosci funkcji
17 paź 19:43
6latek:

Weżmy np y=x
3
ZW=Y=(−
∞,
∞)
redukuje ją do przedziału <−3,3> więc mam ZW=<−27,27>
Teraz sobie wezmę funkcje y=sin(x)
ZW=Y=<−1,1>
redukuje ją do przedziału <−π,2π>
ZW=Y=<−1,1> a powinien ulec zmianie bo funkcja została zredukowana tak jak porzednia
17 paź 19:51