...
l0ler:

Zbiór wartości a przeciwdziedzina, czym to się różni?
W szkole nas uczono tak, że czerwony zbiór to dziedzina a niebieski to zbiór wartosci, czym w
takim razie jest ta przeciwdziedzina?
2 lis 20:34
Daromir: Przeciwdziedzina jest zbiorem, który zawiera zbiór wartości. W przykładzie wyżej
przeciwdziedziną może być np. R.
2 lis 20:39
l0ler: czyli przeciwdziedzina jest zawsze dowolna? w takim razie po co istnieje takie pojecie, skoro
moge rownie dobrze powiedziec zbior liczb rzeczywistych
2 lis 20:44
l0ler: podbijam
2 lis 22:15
l0ler: up
2 lis 22:39
l0ler: ktokolwiek?
2 lis 23:06
ICSP: Przeciwdziedzina to zbiór wartości.
Inna nazwa po prostu
2 lis 23:09
Bogdan:
Przeciwdziedzina nie jest inną nazwą zbioru wartości funkcji. Daromir ma rację.
2 lis 23:12
ICSP: To czego oni mnie na logice uczą
2 lis 23:13
l0ler: to w takim razie pytam czy przeciwdziedzine mozna dobrac dowolnie ? czy zawsze jest to zbior
liczb rzeczywistych?
2 lis 23:15
Bogdan:
Kiedyś tu
58274 wyjaśniłem
2 lis 23:15
Bogdan:
Przeciwdziedzina zawiera zbiór wartości funkcji. Można też powiedzieć, że zbiór wartości
funkcji jest podzbiorem przeciwdziedziny. Przeciwdziedziną może być każdy zbiór zawierający
zbiór wartości funkcji, przeciwdziedziną może być także zbiór wartości funkcji.
2 lis 23:21
l0ler: to dajmy na to funkcja f(x)=x2
X=R
ZW=[0;∞)
a przeciwdziedzina?
moze na przykladzie latwiej mi bedzie to zrozumiec
2 lis 23:21
l0ler: po co ludzie w takim razie komplikuja sobie zycie? przyjmujac nomenklature szkolna czyli ZW=Y
otrzymujemy tyle, ze kazda funkcja to surjekcja.
2 lis 23:23
l0ler:

wydaje mi sie ze rozumiem, jeszcze tylko takie pytanko: jak nazwiemy taka funkcje? nie
przyjmuje ona ani wszystkich wartosci Y ani nie jest roznowartosciowa.
2 lis 23:42
2 lis 23:50
Aga: X w Y ?
2 lis 23:53
l0ler: o no prosze, o tym to juz nigdzie nie powiedza... dziekuje teraz mam pelen zestaw wiadomosci
2 lis 23:58
Bogdan:
Tak, X w Y
Gdyby ZW = Y, to X na Y
2 lis 23:58