ZW
Dwiekropki: Czy ktoś na chłopski rozum wytłumaczyć by mi mógł czym się różni przeciwdziedzina od ZW..?! Bo
chyba nigdzie nie ma tego napisane.. mnóstwo książek przejrzałam i stron internetowych.. ale
wszytko jest okropnie zapisane.. ; / a poza tym co to jest suriekcja.. mam def przed sobą,
ale nie jest ona zbyt 'czytelna' ..
30 wrz 21:20
Dwiekropki: Chyba ostatnio zadaje za trudne pyt bo nikt mi nie odpowiada..
30 wrz 21:28
Bogdan:

A to dziedzina funkcji
B to przeciwdziedzina funkcji
Z to zbiór wartości funkcji
Tu mamy odwzorowanie zbioru A
w zbiór B, jest to odwzorowanie typu
w
Jeśli Z = B to jest odwzorowanie typu
na
Za chwilę odpowiem na następne pytanie.
30 wrz 21:32
Dwiekropki: Rozumiem, ze ZW musi być zawsze zawarty w przeciwdziedzinie..?
Bo injekcja to f−cja po prostu roznowartosciowa np y=x+2 tak..?
A dla suriekcji jaki mozna podac przykład..?
30 wrz 21:43
Bogdan:

X − dziedzina, Y − przeciwdziedzina, Z − zbiór wartości funkcji
1. BIJEKCJA − funkcja różnowartościowa, odwzorowanie typu
na
2. SURIEKCJA − funkcja nie jest różnowartościowa, odwzorowanie typu
na
3. INIEKCJA − funkcja różnowartościowa, odwzorowanie typu
w
30 wrz 21:44
Dwiekropki: znalazłam przykład y=x3 ale dlaczego tak jest to nie mam pojęcia niestety..
30 wrz 21:48
Dwiekropki: Ok.. czyli x3 jest różnowartościowa.. ale jak spr jest suriekcją..? jakies obliczenia? ciezko
mi sobie to wyobrazic.. wiem jak wyglada ta funkcja.. rysunki tez rozumiem.. ale jakbym miala
sprawdzic czy f−cja jest suriekcją to nie mam poj ęcia jak to zrobić..
30 wrz 21:51
Bogdan:
Określ funkcję: jest różnowartościowa, nie jest różnowartościowa.
Wyznacz jej dziedzinę X, przeciwdziedzinę Y, zbiór wartości funkcji Z.
Dopasuj odpowiedzi do jednego z podanych wyżej przypadków: bijekcja, suriekcja, iniekcja.
30 wrz 21:58
Dwiekropki: Wszystko rozumiem.. ale jak mam okreslic ZW a jak Y skoro dla mnie jedno i drugie zawsze bylo
tym samym..?
30 wrz 22:01
Dwiekropki: Tzn, nie wszytko rozumiem skoro zadaje tak głupie pytania..
30 wrz 22:01
Dwiekropki: Przeczytałam, że dowolna funkcja jest suriekcją, jeśli jako zbiór Y przyjmiemy jej ZW.. juz
wiem cos wiecej..
30 wrz 22:04
Witek:

Tak sobie spróbuję pyknąć to zadanko bo się uczę tego właśnie(Mogą być błędy!)

Mamy x
3.
Widac z wykresu, że zachodzi: f(x1)=f(x2)=>x1=x2 czyli "zastrzyk"−iniekcja jest.
Można też zauważyć, że cały zbiór wartości pokrywa się z przeciwdziedziną. Jest to odwzorowanie
"na" (Tutaj mam pytanie czy jest to automorfizm. Tak mi sie wydaje, bo przechodzi przez (0,0)
czyli
jest liniowe i jest typem R−−−−>R)
Jednym słowem BIJEKCJA

Pozdrawiam
12 gru 21:55
rob: 1/(x2+1)
20 lis 21:14
rob: sqrt{1−x2}
20 lis 21:35
rob: a) X=Y=R, b) X=Y=R z zerem
to injekcje? surjekcje? jak musi się zmienić X i Y, żeby były bijekcjami?
20 lis 21:38
rob: dokładniej:
a) y=1/(x2+1)
b) y=√1−x2
20 lis 23:16
Aga1.:

Funkcja y=1/(x
2+1)
nie jest różnowartościowa (pokazuje niebieska prosta) i nie jest typu na.
ZW=(0,1> Przeciwdziedzina =R
(0,1>⊂R
21 lis 09:41
Cichy: Dlaczego przeciwdziedzina = R
19 lut 18:53
Pytacz: Czy przeciwdziedzina zawsze = R?
A jak nie, to np. kiedy jest inna?
3 paź 19:27
Pan Kalafior:
F(f) = f'
F

→E
D = { f:R→R : f jest różniczkowalna }, E = { f : f jest ciągła }
Czy E = R ?
3 paź 20:09