proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz wartości parametru m ∊ R dla których równanie
m16x+ (2m − 1 )*4x + m + 2 =0
ma co najmniej jedno rozwiązanie
podstawiłam za 4x = t t > 0
mt2 + (2m − 1 )*t + m + 2 =0
ponawiam prośbę o rozwiązanie zadania
16 paź 22:34
6latek:
Napisz odpowiedz do zadania jeśli jest
16 paź 22:44
Monika: Początek masz dobrze.
Przypadek 1.
Traktujesz to równanie jako kwadratowe i zrób założenie, że współczynnik a jest różny od zera,
czyli m różne od zera.
Wylicz teraz deltę podstawiając za a=m, b=2m−1, c=m+2.
Aby równanie miało co najmniej 1 rozwiązanie, delta musi być większa lub równa 0.
Mnie delta wyszła −12m+1, z czego masz m mniejsze lub równe 1/12.
Przypadek 2.
Rozpatrujesz przypadek dla m=0, czyli warunek, że funkcja nie jest kwadratowa tylko liniowa.
Kiedy podstawisz do równania wszędzie m=0, otrzymasz −t +2 =0, więc t=2.
Wtedy t=2 przyrównasz do pomocniczego podstawienia i masz
4x=t
4x=2
22x=21
2x = 1
x=1/2
Odp. Dla m=0 jest jedno rozwiązanie x=1/2
16 paź 23:40
16 paź 23:59
Monika: 6−latek
Obejrzałam to rozw. z linku, ale troszkę nie rozumiem, po co trzeba robić założenie do wzorów
Viete'a
17 paź 00:13
anna: mam pytanie czy trzeba zastosować wzory Viete,a i jaka ma być suma i iloczyn
17 paź 08:03
anna: nie mam odpowiedzi do zadania
17 paź 08:04
17 paź 11:20
ite:
@anna, @Monika czy te animacje w geogebrze wyjaśniły cokolwiek?
17 paź 13:05
Adamm: Eta w linku od geogebry? Podejrzane
17 paź 15:04
Adamm:
f(x) = mx2+(2m−1)x+m+2
m = 0 wiadomo
Δ ≥ 0 to można po prostu zobaczyć znak f(0) = m+2
17 paź 15:10
Adamm: Jeszcze znak −(2m−1)/2m
17 paź 15:19
Adamm: I oczywiście m
17 paź 15:19
anna: czy taki warunek jest poprawny t1*t2 > 0 i t1 + t2 >0
t1*t2 > 0 ⇒(m + 2)m >0 ⇒ m ∊ (−∞;0)∪ ( −2 ; +∞)
t1 + t2 >0 ⇒ −(2m − 1 ) /m > 0 ⇒ m ∊ (−∞;0)∪ ( 12; +∞)
17 paź 15:44
ite:
15:44 to szukanie dwóch miejsc zerowych dodatnich
(m + 2)m>0 ⇒ m∊(−
∞;−2) ∪ (0 ; +
∞)
| −(2m − 1) | | 1 | |
| >0 ⇒ m∊(0; |
| ) |
| m | | 2 | |
| | 1 | |
wcześniej były warunki m≠0 i Δ>0 czyli m∊(0; |
| ) |
| | 12 | |
| | 1 | |
czyli w sumie m∊(0; |
| ) |
| | 12 | |
Ale to jest tylko część rozwiązania, we wcześniejszym wątku miałaby u mnie numer 3C.
Jest jeszcze rozwiązanie znalezione przez
Monikę 23:40 dla m=0 oraz sprawdzenie przypadków
2B i 3B, które jak widać z animacji dają rozwiązania.
17 paź 16:54
ite:
@Milu możesz wyjaśnić rozwiązanie tego zadania? Ja nie umiem przekazać, czym skutkuje ten
warunek co najmniej jedno rozwiązanie.
17 paź 16:59
Monika: Oznacza jedno lub więcej rozwiązań.
17 paź 17:12
Monika: W nocy myślałam nad tym, czemu należy sięgnąć w tym zadaniu do wzorów Viete'a, ale już
zajarzyłam.
Niesamowite jest to zadanie.
17 paź 17:15
6latek:

Wykres funkcji
y=16
x+4
x+2 jest taki
tak sie zastanawiam czu funkcja y=m*16
x+(2m−1)*4
x+m+2 może przecinac os OX w dwoch miejscach
skoro jest co najmniej ?
17 paź 17:51
ite:
@6latku Wprowadziliśmy zmienną pomocniczą t=4
x. Znajdujemy rozwiązania równania ze
zmienną pomocniczą. Ponieważ t=4
x>0, wybieramy z nich tylko te, gdy t>0 (czyli dodatnie).
Skoro funkcja g(x)=4
x jest
różnowartościowa, każde znalezione dodatnie rozwiązanie t
"doprowadzi" nas do
jednego rozwiązania równania t=4
x.
Teraz pytanie, czy funkcja f(x)=m16
x+ (2m−1)*4
x+m+2 może przecinać oś OX w dwóch miejscach.
Jeśli istnieje taka wartość parametru m, dla której równanie ze zmienną pomocniczą ma dwa
rozwiązania dodatnie, to równanie wyjściowe również będzie mieć dwa rozwiązania.
Jak wynika z obliczeń z 17 paź 16:54 dwa rozwiązania istnieją gdy parametr m przyjmuje wartości
| | 1 | |
z przedziału m∊(0; |
| ). |
| | 12 | |
Na animacji
https://www.geogebra.org/graphing/ytz964tq przedstawiającej funkcję f(x)=m16
x+ (2m−1)*4
x+m+2, można zobaczyć, że dla
| | 1 | |
m∊(0; |
| ) są dwa rozwiązania. |
| | 12 | |
17 paź 22:41
ite:
@Monika czyli zadanie nie okazało się usypiające : )
17 paź 22:56
6latek:
Dobry wieczór ite
Robiłem tutaj wykres dla kilku wartosci m i dla pewneo m wyszedł mi taki załamany wykres ale
już kilka razy tutaj wykres wyszdł nie tak wiec pomyślalem ze to pomyłka .
17 paź 23:52
ite:
@6latku pewnie nie zwróciłeś uwagi na to, że o 17:51 dodałeś trzy wyrażenia dodatnie, więc ich
suma 16x+4x+2 i nie może mieć wartości zero.
18 paź 10:36
ite:
Tym, którzy nie chcą korzystać ze wzorów Viete'a, Adamm we wpisach 15:10−15:19
podpowiedział inny sposób ustalenia, jaki znak mają rozwiązania równania ze zmienną pomocniczą
!
18 paź 10:57
chichi:
nie tylko w rachunku prawdopodobienstwa dużym ułatwieniem często jest zbadanie zdarzenia
przeciwnego, przenosząc to na to zadanie − dużo łatwiej jest odpowiedzieć na pytanie
przeciwne, mianowicie
kiedy oba rozwiązania będą nie dodatnie? omijamy w ten sposób
wszystkie te przypadki z osobna, o których pisała @
ite, zatem:
| ⎧ | t1 + t2 ≤ 0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | t1t2 ≥ 0 | |
następnie wziąć dopełnienie zbioru będącego rozw. tego układu i złapać w przekrój z warunkiem z
Δ i po krzyku, to wg mnie najprostsza droga
18 paź 12:05
ite:

Najprostsza i mam nadzieję, że przekonywująca dla autorki pytania.
Mój sposób tłumaczenia ani rozbijanie na przypadki nie były skuteczne
(w końcu autorka wstawiła to zadania po raz drugi).
Krzyku nie było, ale pisania wyszło sporo.
18 paź 13:24
anna: dziękuję bardzo wszystkim
18 paź 16:16