proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz wartości parametru m ∊ R dla których równanie m16x+ (2m − 1 )*4x + m + 2 =0
ma co najmniej jedno rozwiązanie
9 paź 12:49
Krzysiek:
(4x)2=(42)x=16x
Zrób podstawienie 4x=t
i Δ≥0 bo co najmniej jedno rozwiązanie
9 paź 12:55
Krzysiek:
Nie zapomnijj o założeniu co do t (t>0)
9 paź 12:58
chichi:
ojj mało, mało tych założeń. skoro t > 0, to jakie są t
1,t
2 (nie koniecznie różne)

no to dalej pociągnie takie pytania jak:
−jaka jest ich suma?
−jaki jest ich iloczyn?
9 paź 13:09
chichi:
P. S. gdzie oczywiście przez t
1,t
2 rozumiem rozw. równania po podstawieniu zaproponowanego
przez @
Krzyśka
9 paź 13:11
Krzysiek:
chichi −cześć .
Jak zwykle Tobie jest zawsze mało
9 paź 13:16
9 paź 14:14
anna: nie wiem skąd taki wynik (∞, 3/2) ∪ (11/2, ∞)
9 paź 14:59
Krzysiek:
A Tobie co wyszło?
9 paź 15:03
anna: ja to obliczyłam tak
podstawiłam
t= 4x i t > 0
mt2 + (2m − 1 )t +m +2 =0
Δ ≥ 0 Δ = (2m−2)2 −4m(m+2) ≥ 0 ⇒ m ≤ 112 czyli m ∊ (−∞ ; 112 >
ze wzorów Viete,a
t1 +t2 = −ba > 0 ⇒ −2m +1m > 0 ⇒ m∊ ( 0 ; 12)
t1 *t2 = ca >0 .⇒ m+2m > 0 ⇒ m ∊ (−∞ ;−2)∪ (0; +∞)
odp m ∊ (0 ; 112 )
czy to jest dobrze
9 paź 19:04
chichi:
"Jak zwykle Tobie jest zawsze mało emotka"
@
Krzysztof czy jesteś w stanie dostrzec tę diametralną różnicę pomiędzy sugerowanymi
zbiorami rozwiązań − jedno zawiera warunki o których wspominam, drugie nie
9 paź 21:03
Krzysiek:
Powiem szczerze ze nie bardzo na obecna chwile .
Natomiast przed chwila oglądając serial zastanawiałem sie czy należy dac ten warunek dlatego że
4x bedzie zawsze dodatnie niezależnie od tego jaki będzie x
Dlatego nie bardzo na teraz chciałem się odzywać w tym temacie
9 paź 21:15
chichi:
w sensie nie widzisz, że warunki które dorzuciłem mocno obcinają ten zbiór, który wypluwa sam
warunek z deltą?
9 paź 21:21
Krzysiek:
Napisz więc jakbyś to zrobił . Dobrze ?
Mój mózg jest teraz zlasowany . mam inny problem na głowie
9 paź 21:55
ite:
Niezależnie od rozważań powyżej odpowiem autorce na pytanie z 19:04, żeby mogła dokończyć
zadanie.
@anna Rozwiązanie z 19:04 nie jest prawidłowe.
Polecenie jest takie: kiedy równanie m16x + (2m − 1)*4x + m + 2 = 0 ma co najmniej jedno
rozwiązanie?
Wttw gdy równanie ze zmienną pomocniczą t=4x ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
I teraz od razu widać, że jeśli równanie mt2 + (2m − 1)t +m +2 = 0 :
1/ nie ma rozwiązań → równanie wyjściowe również ich nie ma
2A/ ma jedno rozwiązanie ujemne lub zero (niedodatnie) → równanie wyjściowe nie ma rozwiązań
2B/ ma jedno rozwiązanie dodatnie → równanie wyjściowe ma rozwiązanie
3A/ ma dwa rozwiązanie niedodatnie → równanie wyjściowe nie ma rozwiązań
3B/ ma jedno rozwiązanie dodatnie i drugie niedodatnie (przeciwnych znaków) →
...
Zostawiam do dokończenia, jeśli udało mi się wyjaśnić zasadę, to bez problemu dokończysz.
9 paź 22:13
Krzysiek:
3B −bedzie rozwiązanie
ite dzięki . też przyda mi się
Dla mnie osobiście przerwa w matematyce ze względu na specjalną operację wojskową na Ukrainie
niestety zrobiła swoje
9 paź 22:38
anna: bardzo proszę o odpowiedź czy rozwiązanie jest jest poprawne
9 paź 22:42
ite:
Rozwiązanie z 19:04 nie jest poprawne.
10 paź 07:44
anna: ponawiam prośbę o rozwiązanie tego zadania
16 paź 21:54