Optyka
o rany julek:
Pomiędzy dwie zbierające soczewki o ogniskowych f1 i f2 znajdujące się w odległości d
wstawiono przedmiot tak ,że powstały dwa równe obrazy owego przedmiotu(pozorny i rzeczywisty).
Jeśli wiadomo,że d>f2>f1 ∧ d<(f1+f2) to roztrzygnąć ,która soczewka da obraz pozorny,a
która rzeczywisty?
9 wrz 11:01
Timur i Piotr:
2)[f
1−(d−x)](f
1+y
2)=f
12
___________________________
| | (f2)(f1+f2−d) | | l1 | |
x−f2= |
| = |
| |
| | f1−f2 | | m1 | |
x<f
2∧1)=∅
_____________________________
2)[f
2−(d−x)](y
2+f
2)=f
22
______________________________c.d.n
9 wrz 11:33
Timur i Piotr:
| | f1(f1+f2−d) | | l2 | |
x−f1= |
| = |
| |
| | f2−f1 | | m2 | |
x>f
1 ∧1) ∊D
9 wrz 11:41
9 wrz 12:35