Wyrażenia wymierne - zastosowania
Amelka: Z miasta A w pewnym odstępie czasu wyszło dwóch turystów i udało się do miasta B. Obaj
wędrowali ze stałą prędkością. Kiedy pierwszy był w połowie drogi, drugi pokonał 6 km, a kiedy
drugi dotarł do połowy drogi, pierwszy pokonał 16 km. Do miasta B turyści dotarli
jednocześnie. Oblicz odległość między tymi miastami.
5 wrz 22:28
Min. Edukacji: To sie nadaje do działu fizyka ale tam jest od lat taki burdel, ze nawet
ranyjulek tam
nie zagląda
6 wrz 06:57
Amelka: To znaczy zadanie pochodzi ze zbioru zadań do matematyki, niemniej rzeczywiście ma sporo
wspólnego z fizyką
6 wrz 10:00
: v
2 > v
1 rozwiąż:
| ⎧ | 16=v1t2 | |
| ⎩ | s/2 = v2(t2−Δt) |
|
s=v
1t=v
2(t−Δt)
6 wrz 10:44