Cd przedziąly
Susu:
Podaj przykłady liczb a,b,c d takich zeby
a) [a,b] U [c,d}= [ad]
b) [a,b] U [c,d]=[a,b]
W a) to liczba (c) musi leżec pomiędzy (a) i (b), a liczba (d) za liczbą (b)
np [5,8]U [6,9]=[5,9]
b) żeby tak było to według mnie [c,d] ⊂[a,b]
np [0,5]U[1,3]=[0,5]
Czy można oba przypadki rozwiązać jednym przykładem?
Nie bardzo wiem
21 sie 21:11
ite:
a, b, c, d ∊ ℛ
[a,b] U [c,d] = [a,d] oraz [a,b] U [c,d] = [a,b] będzie prawdą
np. dla a=b=c=d
21 sie 21:28
Susu:

Wobec tego moglibyśmy zapisać tak
[a,a]U[a,a]={a}U{a}={a}
ite
Jescze taka sytuacja mi przyszła go głowy teraz
21 sie 21:46
ite:
Jak najbardziej. Spróbuj dla przećwiczenia zapisać warunki opisujące sytuację na tym rysunku.
21 sie 22:12
Susu:
Może tak
a<b c<b i b=d
[a,b]U[cb]=[a,b]
tak będzie ite dobrze?
21 sie 22:19
ite:
na tym rysunku a<c, c<b i b=d ;
musimy zapisać że a<c żeby sumą był przedział [a,b] a nie przedział [c,b]
21 sie 22:48
Susu:
Czyli brakuje u mnie warunku a<c
Dziękuje
21 sie 22:51
ite:
jeżeli się zapisze warunki a<c i c<b
to warunek a<b staje się zbędny, o to też mi chodziło
21 sie 23:01
21 sie 23:04