Prosze o wyjaśnienie krok po kroku.
weronika: Dany jest ciąg geometryczny (an). Oblicz a1, q i a4.
an= −2 * 3⋀n
an=2⋀−n
an=38(−2)⋀n
8 lip 14:22
wredulus_pospolitus:
a
n = −2*3
n 
a
n = 2
−n 
a
n = 38*(−2)
n
8 lip 14:25
Fairy and Devil:
Więc tak
Krok nr 1
Bierzesz przed oczy tablice (książkę ) −cos ze wzorami na potęgpwanie
Krok nr 2
Piszesz wzór ogolny pierwszrgo ciągu
an=−2*3n
Krok nr 3
W miejsce (n) we wzorze ogólnym ciągu wstawiasz najpierw (1) i liczysz , potem wstawiasz (4) i
tak samo liczysz
a1= −2*31= −6
a4= −2*34= −2*81= −162
Krok nr 4
Powtarzasz to samo dla ciągu nr 2 i nr 3
8 lip 18:53
wredulus_pospolitus:
diabelska wróżko −−− po co Ci a
3?
| | a2 | |
a2 −−−> |
| = q  |
| | a1 | |
8 lip 20:20
Fairy and Devil:
Widzisz
wreduluspospolitus zapomniałem o q (ciąg nr 1)
27=q
3 stąd q=3
8 lip 21:18
8 lip 21:21