Oblicz pole trójkąta o wierzchłkach A(-1,2,3) B(0,-1,2) C(2,1,-4) i napisać równ
mixmax300: Oblicz pole trójkąta o wierzchłkach A(−1,2,3) B(0,−1,2) C(2,1,−4) i napisać równanie
płaszczyzny zawierające A,B,C
7 lip 03:59
7 lip 07:24
getin:
AB
→ = [1,−3,−1]
AC
→ = [3,−1,−7]
iloczyn wektorowy wektorów AB
→ i AC
→ to wektor u
→ =
21i −3j − k + 9k + 7j − i = 20i + 4j + 8k = [20,4,8],
długość |u
→| =
√202+42+82 =
√480
| | 1 | | √480 | | 4√30 | |
Pole trójkąta to |
| *|u→| = |
| = |
| = 2√30 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Płaszczyzna:
20x + 4y + 8z + D = 0
wstawiamy współrzędne dowolnego punktu A, B, lub C i wyliczamy D
20*(−1) + 4*2 + 8*3 + D = 0
−20 + 8 + 24 + D = 0
D = −12
20x + 4y + 8z − 12 = 0
5x + y + 2z − 3 = 0 to szukane równanie płaszczyzny
7 lip 09:49
Mila:
Równanie płaszczyzny można też tak:
k
→=[1,−3,−1] x [3,−1,−7]=[20,4,8] || [5,1,2]− wektor prostopadły do płaszczyzny
π: 5*(x+1)+1*(y−2)+2*(z−3)
π: 5x+y+2z−3=0
7 lip 20:13