Przekrój sześcianu
uczeń geometrii przestrzennej: Czy jeśli sześcian przetniemy płaszczyzna przechodząca przez przekątna dolnej podstawy która
tworzy z nią kąt 60.stopni to dostaniemy trójkąt czy trapez?
Chyba trapez jak jest więcej niż 45 stopni, dobrze?
(0,45) trójkąt
A 0 i 90 yyy.. kwadrat
27 cze 23:30
uczeń geometrii przestrzennej: No i jeszcze nie wiem jak zaznaczyć kąt nachylenia tej płaszczyzny do podstawy 😓
27 cze 23:39
chichi:

sześcian o krawędzi dłg '2a', wówczas
| | 2a | |
x = a√2, dalej: tan(α) = |
| = √2 ⇒ α ≈ 54.7 o  |
| | a√2 | |
28 cze 00:25
chichi:
ojj nie zaznaczyłem α na rysunku, ale to miara wiadomego kąta
28 cze 00:26
uczeń geometrii przestrzennej: Dziękuję chichi.
A umialbys zrobić zadanie gdzie bok sześcianu to 6 a płaszczyzną przekroju przechodzi przez
przekatna podstawy i tworzy z nią kąt 60 stopni? Wtedy chyba wychodzi trapez o podstawie
dolnej 6√2 ale nie potrafię wyliczyć wysokości i górnej podstawy
28 cze 01:18
28 cze 01:47
chichi:
jak czegoś nie będziesz rozumieć to pytaj
28 cze 01:49