Przekrój przez sześcian
masticgum: Sześcian o krawędzi 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy tworząca z
podstawą kąt 60 stopni. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
13 lut 18:38
Mila:
1) najpierw sprawdzimy czy przekrój jest trójkątem.
| | 6 | | 2 | |
tg∡C1OC= |
| = |
| =√2≈1.4142 |
| | 3√2 | | √2 | |
|∡C
1OC|≈54.75
o<60
o
Zatem przekrój nie jest trójkątem lecz trapezem.
Zaraz zrobię nowy rysunek.
13 lut 19:16
Mila:
Musisz poczekać, bo mam chwilowo gości.
13 lut 19:20
Mila:

α=60
o, a=6, |FP|=6, |AC|=6
√2, |OC|=3
√2
√3*h=12 /*
√3 ⇔3h=12
√3, h=4
√3
|OQ|=2
√3⇔ |CQ|=3
√2−2
√3
| |EF| | | |C1P| | |
| = |
| ⇔ |
| |D1B1| | | |SC1| | |
|EF|=2*(3
√2−2
√3
| | 6√2+6√2−4√3 | |
PDBFE= |
| *4√3⇔ |
| | 2 | |
P
DBFE=24(
√6−1)
===============
13 lut 20:16