Prawdopodobieństwo
acerq: Prośba o pomoc w rozwiązaniu

Kierownictwo międzynarodowej firmy handlowej kieruje swoich pracowników na kursy języka
angielskiego dla zaawansowanych. Weryfikując efektywność zdobytej umiejętności posługiwania się
językiem angielskim, stwierdzono, że 55% personelu zdało pomyślnie odpowiednie testy.
Firma zamierza rozszerzyć swoje rynki zbytu i w tym celu zarządzający personelem w tej firmie
zdecydują się wysłać na podobne kursy 20 pracowników.
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że co najmniej połowa
z nich pomyślnie zaliczy testy z języka angielskiego?
12 maj 14:29
ite:
Można wykorzystać schemat Bernoullego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
Sukcesem będzie zdanie przez pracownika testu, więc prawdopodobieństwo sukcesu wynosi p=0,55.
Prób zaliczenia będzie tyle, ilu szkolonych pracowników (20), a co najmniej połowa sukcesów
będzie sumą obliczonych oddzielnie zaliczeń testów przez 10, 11, 12, itd. do 20 uczących się.
12 maj 14:58
acerq: A nie lepiej zastosować rozkład dwumianowy?
12 maj 15:59
. :
A czym jest rozkład dwumianowy? To być rozkład opisujacy schemat Bernoulliego

A skoro wiesz z czego skorzystać, to w czym problem?
12 maj 16:01
. :
PS. Co więcej − rozkład dwumianowy u nas w kraju nazywa się (czasami) rozkładem Bernoulliego
12 maj 16:02
acerq: To fakt. Problem w tym, że gdybym dokładnie umiał to rozwiązać to bym po prostu nie prosił o
pomoc.
Możecie chociaż pomóc mi zacząć i podstawić pod wzór?
12 maj 16:24
wredulus_pospolitus:
Lepiej będzie z przeciwnego zrobić (odrobinę mniej do podstawiania)
Czyli:
1 − P(X=0) − P(X=1) − P(X=2) − P(X=3) − P(X=4) − P(X=5) − P(X=6) − P(X=7) − P(X=8) − P(X=9)
| | | |
gdzie P(X=k) = | *0.55k*0.4520−k |
| | |
12 maj 17:49
acerq: Wyszło mi coś takiego:
| |
− to liczba kombinacji 20 elementów po k elementów, nazywana współczynnikiem |
| |
dwumianowym
0,55 to prawdopodobieństwo sukcesu (zdania testu),
k − to liczba sukcesów (liczba pracowników, którzy zdają test),
0,45 to prawdopodobieństwo niepowodzenia (nie zdania testu),
20−k to liczba niepowodzeń.
Obliczyłem, że prawdopodobieństwo przeciwne:
P(X<10) = Σ P(X=k) dla k=0 do 9
I wyszło mi, że co najmniej 10 z 20 zda pomyślnie tylko czy to o to dokładnie chodzi?
P(X>=10) = 1 − P(X<10)
12 maj 19:36
acerq: Coś mi się rozjechało i powinno być tak:
Suma prawdopodobieństw:
P(X<10) = Σ P(X=k) dla k=0 do 9
Prawdopodobieństwo przeciwne:
P(X>=10) = 1 − P(X<10)
Zastanawiam się teraz czy takie rozwiązanie o ile dobrze je zrobiłem jest w ogóle prawidłowe
12 maj 19:39
wredulus_pospolitus:
No tak ... tyle że masz wyliczyć, więc podstawiasz do tego co napisałem
12 maj 19:54
acerq: Nieważne, coś chyba pokręciłem XD Trzeba jeszcze obliczyć P(X=0) aż do 9 prawda?
12 maj 19:54
acerq:
Wyszło mi, że prawdopodobieństwo, że co najmniej 10 osób z 20−osobowej grupy pracowników
zda testy z języka angielskiego, wynosi około 73%.
Dasz znać wredulus czy jest dobrze?
12 maj 20:29
wredulus_pospolitus:
Wychodzi trochę więcej −−− 75.0711 %
Taka sugestia −−− możesz użyć formuły w excelu (rozkł.dwum z opcją skumulowania −−− wtedy
wystarczy policzyć do 9 sukcesów aby uzyskać całą sumę)
12 maj 20:46
acerq: Dziękuję Ci pięknie <3
12 maj 21:10