Trapez
123: Dlaczego w tym zadaniu: Dany jest trapez ABCD, w którym AB||CD, |AB|=8, |CD|=3. Na ramieniu BC
zaznaczono punkt E w
taki sposób, że |EB|=2|CE|. Przez punkt E poprowadzono prostą równoległą do AB, która
przecięła ramię AD w punkcie F. Znajdź długość EF.
https://matematykaszkolna.pl/forum/407799.html
Nie można zastosować, tego, że te trapezy ABCD i ABEF są podobne?
9 maj 13:33
123: Rozumiem, że te trapezy nie są podobne ale dlaczego?
9 maj 13:36
. :
A na jakiej podstawie są te trapezy PODOBNE? Zauważ że oba trapezy mają wspólną podstawę

Jasne − ramiona będą proporcjonalne, ale podstawy
9 maj 13:51
123: tak dzięki
9 maj 13:52