trapez
kiwi: Niech ABCD będzie trapezem, w którym zaden z kątów nie ma 90 stopni. Niech E będzie
przecięciem przekątnych AC i BD. Niech iloczyn pól trójkątów ABE i CDE będzie równy 67 .
Oblicz pole ABCD.
4 maj 07:20
4 maj 08:00
kiwi: Korzystając tam z linku mam P=(√P1)2+(√P2)2 +2√67
Oraz P3=√67
A jak teraz policzyć P1 i P2?
4 maj 09:02
kiwi:
4 maj 09:02
Ambroży z fabryki noży:
nie masz dodatkowych warunków? to nie będzie jednoznacznej odpowiedzi
bo masz tylko P
1*P
2=67
może miałeś warunki że te pola mają być liczbami całkowitymi , wtedy ponieważ 67 jest liczbą
pierwszą rozwiązanie jest jednoznaczne
4 maj 09:46