matematykaszkolna.pl
równanie z x^4 Mike: x4 − m(m + 3) * x2 − m3 = 0 Dla jakich m równanie to ma 4 pierwiastki rzeczywiste? Widziałem taki wątek na forum, jednak niewiele z niego zrozumiałem. Wiem, że można użyć wzorów Viete'a, jednak czy da się to zadanie zrobić w jakiś sposób bez ich znajomości? Nie przerabialiśmy ich jeszcze, a to jest zadanie dla chętnych i chciałbym się dowiedzieć jak można by je zrobić. Bardzo dziękuję za pomocemotka
3 maj 14:46
ABC: musisz zbadać kiedy równanie t2−m(m+3)t−m3=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste dodatnie, ale bez wzorów Viete'a jest to upierdliwe emotka
3 maj 14:55
kerajs: Dodatkowo, rozwiązanie jest uzależnione od tego, co rozumiesz przez pierwiastek równania. Przykładowo, dla m=0 równanie ma postać x4=0. Ile pierwiastków ma to równanie? PS W temacie https://matematykaszkolna.pl/forum/409903.html miała pojawić się prezentacja omawiająca tę kwestię. Może teraz ABC taką zorganizuje?.
3 maj 15:10
ABC: sorry Winnetou , w tym roku mam uczniów którzy nie są w stanie takiej prezentacji zrobić a samemu oczywiście mi się nie chce , choć dobrze byłoby zrobić przegląd literatury w tym temacie z ostatnich 100 lat powiedzmy emotka
3 maj 15:21
.: 1) Co rozumiemy pod hasłem: "4 pierwiastki rzeczywiste" ? Tak jak @kerajs napisał, czy x4=0 ma 4 pierwiastki czy 1 pierwiastek 2) Przyjmując, że równanie x4 = 0 ma 1 pierwiastek można zauważyć, że zadanie jest równoznaczne zadaniu: Dla jakich wartości parametru 'm' funkcja f(x) = x4 −m(m+3)x2 − m3 posiada 4 miejsca zerowe. I teraz możemy skorzystać z pochodnej (sprawdzić kiedy funkcja ma 3 ekstrema). Możemy też popatrzeć na to, że funkcja f(x) będzie symetryczna względem osi OY, więc i miejsca zerowe będą musiały być symetryczne. A więc: f(x) = (x−a)(x+a)(x−b)(x+b) = (x2−a2)(x2−b2) = x4 − (a2+b2)x2 +(ab)2 ; a,b > 0 (chociaż to raczej niewiele daje) Dodatkowo można sobie zrobić szkic wykresu funkcji f(x) i zauważyć, że dla x=0 będzie miała ona maksimum, więc f(0) = −m3 >0 jest warunkiem koniecznym
3 maj 15:40
.: Tak naprawdę wystarczy nam: 1. Dla jakich wartości parametru 'm' funkcja f(x) = x4 −m(m+3)x2 − m3 posiada 4 miejsca zerowe. I teraz możemy skorzystać z pochodnej (sprawdzić kiedy funkcja ma 3 ekstrema). 2. Dodatkowo można sobie zrobić szkic wykresu funkcji f(x) i zauważyć, że dla x=0 będzie miała ona maksimum, więc f(0) = −m3 >0 jest warunkiem koniecznym 3. f(xmin 1) < 0 ; f(xmin 2) < 0
3 maj 15:42
kerajs: Oby dobry Manitou sprawił, że kolejni zagrożeni będą bardziej kumaci i zrobią tę prezentację.
4 maj 08:49
.: Jak mylicie krotności pierwiastków z ich ilością to przeczytajcie definicje
13 maj 22:33