równanie z x^4
Mike: x
4 − m(m + 3) * x
2 − m
3 = 0
Dla jakich m równanie to ma 4 pierwiastki rzeczywiste?
Widziałem taki wątek na forum, jednak niewiele z niego zrozumiałem. Wiem, że można użyć
wzorów Viete'a, jednak czy da się to zadanie zrobić w jakiś sposób bez ich znajomości?
Nie przerabialiśmy ich jeszcze, a to jest zadanie dla chętnych i chciałbym się dowiedzieć
jak można by je zrobić. Bardzo dziękuję za pomoc
3 maj 14:46
ABC:
musisz zbadać kiedy równanie t
2−m(m+3)t−m
3=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste dodatnie,
ale bez wzorów Viete'a jest to upierdliwe
3 maj 14:55
kerajs:
Dodatkowo, rozwiązanie jest uzależnione od tego, co rozumiesz przez pierwiastek równania.
Przykładowo, dla m=0 równanie ma postać x
4=0. Ile pierwiastków ma to równanie?
PS
W temacie
https://matematykaszkolna.pl/forum/409903.html miała pojawić się prezentacja
omawiająca tę kwestię. Może teraz ABC taką zorganizuje?.
3 maj 15:10
ABC:
sorry Winnetou , w tym roku mam uczniów którzy nie są w stanie takiej prezentacji zrobić a
samemu oczywiście mi się nie chce , choć dobrze byłoby zrobić przegląd literatury w tym
temacie z ostatnich 100 lat powiedzmy
3 maj 15:21
.:
1) Co rozumiemy pod hasłem: "4 pierwiastki rzeczywiste" ? Tak jak @kerajs napisał, czy x
4=0 ma
4 pierwiastki czy 1 pierwiastek

2) Przyjmując, że równanie x
4 = 0 ma 1 pierwiastek można zauważyć, że zadanie jest
równoznaczne zadaniu:
Dla jakich wartości parametru 'm' funkcja f(x) = x
4 −m(m+3)x
2 − m
3 posiada 4 miejsca zerowe.
I teraz możemy skorzystać z pochodnej (sprawdzić kiedy funkcja ma 3 ekstrema).
Możemy też popatrzeć na to, że funkcja f(x) będzie symetryczna względem osi OY, więc i miejsca
zerowe będą musiały być symetryczne.
A więc: f(x) = (x−a)(x+a)(x−b)(x+b) = (x
2−a
2)(x
2−b
2) = x
4 − (a
2+b
2)x
2 +(ab)
2 ; a,b >
0 (chociaż to raczej niewiele daje)
Dodatkowo można sobie zrobić szkic wykresu funkcji f(x) i zauważyć, że dla x=0 będzie miała ona
maksimum, więc f(0) = −m
3 >0 jest warunkiem koniecznym
3 maj 15:40
.:
Tak naprawdę wystarczy nam:
1. Dla jakich wartości parametru 'm' funkcja f(x) = x4 −m(m+3)x2 − m3 posiada 4 miejsca
zerowe.
I teraz możemy skorzystać z pochodnej (sprawdzić kiedy funkcja ma 3 ekstrema).
2. Dodatkowo można sobie zrobić szkic wykresu funkcji f(x) i zauważyć, że dla x=0 będzie miała
ona
maksimum, więc f(0) = −m3 >0 jest warunkiem koniecznym
3. f(xmin 1) < 0 ; f(xmin 2) < 0
3 maj 15:42
kerajs:
Oby dobry Manitou sprawił, że kolejni zagrożeni będą bardziej kumaci i zrobią tę prezentację.
4 maj 08:49
.: Jak mylicie krotności pierwiastków z ich ilością to przeczytajcie definicje
13 maj 22:33