zadanko
mm: Pytałam już o podobne zadanie, ale dalej to dla mnie trudne

Średnia liczb: 3, x, 4, 7 wynosi 6. Ile wynosi x?
22 kwi 21:17
22 kwi 21:28
M:
x + 14 = 24 / − 14
x = 10
22 kwi 21:33
22 kwi 21:34
mm: a czemu tam jest x4? w sensie czemu przez iks przemnażamy?
22 kwi 21:34
getin:
Jaka średnia to jest kluczowe pytanie. Są co najmniej cztery rodzaje średnich
23 kwi 09:58
:
23 kwi 10:19
23 kwi 10:38
an: @mm czy mogłabyś podać na, którym jesteś roku nauki, aby można Ci wytłumaczyć
na odpowiednim poziomie
23 kwi 11:27
mm: 6 klasa podstawowa
23 kwi 18:03
getin:
Na poziomie 6 klasy możesz zrobić np. tak:
Krok 1) Mnożysz podaną w zadaniu średnią razy ilość liczb
Krok 2): Od wyniku z kroku 1) odejmujesz podane liczby
Krok 3) Wynik otrzymany w kroku 2) jest szukaną liczbą x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W naszym zadaniu:
Krok 1)
6*4 = 24
Krok 2)
24 − 3 − 4 − 7 = 10
Krok 3)
x = 10
23 kwi 20:56