zadanie
mm: TRUUDNE. Czy takie coś może być na maturze?
Średnia liczb 2,3,x wynosi 3. Oblicz x.
22 kwi 15:10
. :
To NIE JEST trudne

To jest zadanie które nie powinno zająć Ci więcej jak 30sekund
22 kwi 15:15
mm: no coś ty...

trudne mega
22 kwi 15:16
Min. Edukacji: 5 sekund to max
22 kwi 15:23
Mila:
Myślę, że od pewnego czasu ktoś robi sobie żarty , wstawiając różne zadania, odkopując
zadania z początku XXI wieku
22 kwi 18:25
getin:
I. Średnia kwadratowa:
√(22+32+x2)/3 = 3
podnosimy stronami do kwadratu:
2
2+3
2+x
2 = 27
4+9+x
2 = 27
x
2 = 14
x=
√14 lub x=−
√14
II. Średnia arytmetyczna:
2+3+x = 9
5+x = 9
x=4
III. Średnia geometryczna:
3√2*3*x = 3
3√6x = 3
6x = 3
3
6x = 27
IV. Średnia harmoniczna:
x=6
22 kwi 19:25