matematykaszkolna.pl
Kąt dwuścienny matura: Kiedy mogę założyć, że płaszczyzna wyznaczona przez kąt dwuścienny ostrosłupa jest prostopadła do krawędzi, do której poprowadzono wysokości ścian bocznych?
21 kwi 14:19
ite: Niejasne jest to pytanie. W ostrosłupie każda krawędź podstawy jest prostopadła do jednej wysokości ściany bocznej (jeśli w pytaniu chodzi o krawędzie podstawy). Kąt dwuścienny tworzą dwie półpłaszczyzny, o którą półpłaszczyznę i o który kąt chodzi w pytaniu?
21 kwi 14:34
matura: rysunekChodzi mi o ten kąt wyznaczony przez niebieskie odcinki, dla przykładu w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
21 kwi 14:57
ite: Dwa odcinki o wspólnym początku zawsze wyznaczą płaszczyznę. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, jeśli ten pierwszy odcinek będzie wysokością czerwonego trójkąta, to płaszczyzna wyznaczona przez niebieskie odcinki będzie prostopadła do podstawy ostrosłupa. Czy o tę prostopadłość chodziło w pierwszym pytaniu?
21 kwi 15:40
matura: Nie, chodzi mi o kąt stricte między tymi niebieskimi odcinkami. Na pewno czerwone odcinki padają do krawędzi bocznej pod kątem prostym, ale czy to samo możemy powiedzieć o niebieskim odcinku − czy pada on do krawędzi bocznej też pod kątem prostym?
21 kwi 15:50
Mila: Z T3⊥ ⇒ że ,tak . Poszukam na forum , pisałam wyjaśnienieemotka
21 kwi 16:04
Mila: Nie mogłam na razie znaleźć tego co chciałam, ale w podanym linku są objaśnione różne kąty w R3. https://matematykaszkolna.pl/forum/396883.html
21 kwi 16:20