Planimetria
silnia:

W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC mamy dane |AC | = |BC | = b oraz |∡ACB | = α . Z
wierzchołka B przez środek okręgu opisanego na tym trójkącie poprowadzono prostą,
przecinającą bok AC w punkcie D . Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC oraz długość
odcinka BD.
| | α | |
ΔBSC − równoramienny, kąt przy B i C to |
| |
| | 2 | |
Dalej nie wiem jak to ruszyc
30 mar 10:54
30 mar 11:16
silnia: W sumie to trzeba policzyc tylko |BD|, tylko skopiowalem polecenie
30 mar 11:26
ite:
Określ miary kątów w ΔCBD i skorzystaj z tw. sinusów dla tego trójkąta.
30 mar 11:31
silnia: α, α2, 180deg − 32α, tak?
Koxem z planimetrii i dowodow nigdy nie bylem, stad moze dlatego moje glupie pytania
30 mar 11:44
ite:
dokładnie takie kąty,
a to że ktoś pyta, to na tym forum zupełnie normalne : )
30 mar 12:06
30 mar 16:51
30 mar 17:47