Wyznacz pole trójkąta ABC | okrąg wpisany
Mateusz: Punkt D jest punktem styczności okręgu wpisanego w trójkąt ABC z bokiem BC. Wyznacz pole
trójkąta ABC wiedząc, że |∡BAC| = α i |BD| = m oraz |CD| = n.
Próbuję już całkiem długo to rozwiązać i zawsze wychodzi mi równanie z niewiadomą, której nie
idzie jakkolwiek opisać przy użyciu danych.
Gdybym znał |AC| − n lub |AB| − m to sprawa jest dosyć prosta.
14 mar 19:04
Mila:

WΔAFS:
1) Pole z wzoru Herona:
p=x+m+n
P=
√(x+m+n)*(x+m+n−x−m)*(x+m+n−m−n)*(x+m+n−x−n)=
√(x+m+n)*n*x*m
P
2=(x+m+n)*n*x*m
P=(x+m+n)*r
========== dzielę stronami
===========
14 mar 20:45
MatPawcio: Dziękuję

. Źle do tego podeszłem.
14 mar 20:55
14 mar 20:55