planimetria
f123: Punkt D jest punktem stycznosci okregu wpisanego w trojkat ABC z bokiem BC. WYznacz pole
trojkata ABC wiedzac, ze kat BAC = α i |BD| = m oraz |CD| = n
3 maj 21:53
wredulus_pospolitus:

'mocno na chama'
z tw. cosinusów:
(n+m)
2 = (x+m)
2 + (x+n)
2 − 2(x+m)(x+n)cosα
−−− wyznaczamy 'x'
do wzoru Herona.
Jednak obliczenia będą TRAGICZNE.
3 maj 22:02
f123: na chama taka metoda to z saizou robilem, zrezygnowalismy po tw cosinusow
3 maj 22:04
a7:

z tw. cosinusów
(n+m)
2=(n+x)
2+(m+x)
2−2*(n+x)(m+x)cosα
wyliczamy x (wychodzi nieładne)
P
ΔABC=1/2(n+x)(m+x)sinα
3 maj 22:04
a7: a jest odpowiedź?
3 maj 22:05
f123: jest.
3 maj 22:06
3 maj 22:06
wredulus_pospolitus: faktycznie ... z tego wzoru na pole można skorzystać
ale tak jak pisałem wcześniej −−− postać samego 'x' do najpiękniejszych nie będzie wyglądać
3 maj 22:07
f123: @wredulus czemu na discorda juz nie wchodzisz?
3 maj 22:07
wredulus_pospolitus:
bo mam trochę roboty i nie mam czasu
3 maj 22:12
f123: Nie dziwie sie, twoja praca szczegolnie wymaga czasu, wracaj jak najszybciej bedziesz mogl
3 maj 22:21
wredulus_pospolitus:
dostałem spore zlecenie na przeliczenie budynków −−− trochę roboty będę miał z tym.
Co do samego zadania −−−− powyższy wzór widziałem tylko przy szczególnym przypadku czyli przy
trójkącie prostokątnym (wtedy tg(α/2) = 1 ... więc PABC = n*m), ale na dobrą sprawę to nie
wiem w jaki sposób wyprowadzić tą ogólną postać.
Eta bądź Mila mogą wiedzieć.
3 maj 22:28
f123: Probowalem jedynie promien okregu wpisanego w ten trojkat uzaleznic od kata alfa, m i n, oraz
wlasnie ten niewiadomy odcinek, ale kosmiczne liczby wychodza, i finalnie pole, bardzo odlegle
od wyniku
3 maj 22:36
a7: dobra, chyba mam już piszę
3 maj 22:40
wredulus_pospolitus:
no dobra
ze wzoru Herona:
P =
√p(p−a)(p−b)(p−c) =
√(x+n+m)*x*n*m
| | 2P | |
r = |
| −> P = r*(x+y+z) |
| | 2(x+y+z) | |
| | √x*n*m | |
stąd wiemy, że r = |
| |
| | √x+y+z | |
tak więc:
P*r = x*m*n
wyprowadzone ... ale gdybym nie wiedział 'czego szukać' to bym raczej tą drogą nie szedł.
3 maj 22:42
wredulus_pospolitus:
@a7 −−− no to Ciebie ubiegłem

Wybacz.
3 maj 22:42
f123: Oznaczenia x, y z, duzo mowia
3 maj 22:45
a7: P=1/2(n+x)(m+x)*sinα=1/2(nm+mx+nx+x
2)sinα
z tw. cosinusów
| | 2nm | |
(x2+nx+mx+nm)= |
| |
| | 1−cosα | |
| | nm*sinα | | nm | |
P= |
| = |
| |
| | 1−cosα | | tg(α/2) | |
3 maj 22:46
f123: a skad sie wzirelo ostatnie przekstzalcenie?
3 maj 22:48
wredulus_pospolitus:
oj ... miało być x + n + m

odruchowo pisałem x,y,z
3 maj 22:49
wredulus_pospolitus:
stąd:
| sina | | 2sin(a/2)cos(a/2) | | cos(a/2) | |
| = |
| = |
| |
| 1 − cosa | | 1 − (1 − 2sin2(a/2)) | | sin(a/2) | |
3 maj 22:51
f123: Cos namieszales, albo to ja nic nie rozumiem
3 maj 22:51
a7: sinα=2sin(α/2)cos(α/2) 1−cosα=1−1+2sin
2(α/2)
| | sin(α/2) | | 1 | |
wychodzi |
| = |
| |
| | cos(α/2) | | tg(α/2) | |
3 maj 22:52
f123: Wzor herona − ok, co w nastepnej linijcie sie dzieje?
3 maj 22:53
wredulus_pospolitus:
| | a+b+c | | 2(x+n+m) | |
p = |
| = |
| = (x+n+m) |
| | 2 | | 2 | |
ze wzoru Herona: P =
√(x+n+m)*x*n*m
ze wzoru na 'r' okręgu wpisanego w trójkąt:
| | 2P | | P | | √(x+n+m)*x*n*m | | √x*n*m | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a+b+c | | x+n+m | | x+n+m | | √x+n+m | |
P =
√(x+n+m)*x*n*m //*r
P*r = r*
√(x+n+m)*x*n*m
| | √x*n*m | |
P*r = |
| *√(x+n+m)*x*n*m = x*n*m |
| | √x+n+m | |
| | x*n*m | | n*m | | r | |
P = |
| = |
| natomiast |
| = tg(b) = tg(α/2) (patrz rysunek) |
| | r | | | | x | |
3 maj 22:56
f123: Czeka mnie filologia polska w Poznaniu. Wszystko jasne.
3 maj 23:00
wredulus_pospolitus:
W Poznaniu

Uuuuuu ... wysoko postawiona poprzeczka
3 maj 23:01
f123: wlasnie pisze 3 rozprawki na jutro. Dzisiaj tez dowiedzialem sie ciekawej rzeczy − ze liczba
"−2" takze jest parzysta
3 maj 23:02
wredulus_pospolitus:
noooo ... tak ... a czemu by nie miała być parzysta

Parzysta to w końcu każda liczba CAŁKOWITA (a nie naturalna), która przy dzieleniu przez 2 daje
resztę 0.
3 maj 23:04
f123: Zalozylem ze zadna ujemna nie jest, i po 10 razie "submitowania" (10x testy przeszly na
czerwono) poszedlem sie upewnic, ale w koncu oddalem ZOPTYMALIZOWANE rozwiazanie
3 maj 23:07
a7:

jeszcze ode mnie wersja "dla potomnych"
P
ΔABC=1/2((n+x)(m+x)sinα=1/2
(nm+mx+nx+x2)sinα
z tw. cosinusów
(n+m)
2=(n+x)
2+(m+x)
2−2(m+x)(n+x)cosα
2x
2+2nx+2mx+2nm−4nm−2cosα(nm+nx+mx+x
2)=0
(x
2+nx+mx+nm)(1−cosα)=2nm
| | 2nm | |
(x2+nx+mx+nm)= |
| |
| | 1−cosα | |
więc
| | 1 | | 2nm | |
PΔABC=1/2*(nm+mx+nx+x2)*sinα= |
| * |
| *sinα= |
| | 2 | | (1−cosα) | |
| | nm*2sin(α/2)cos(α/2) | |
|
| = |
| | 1−1+2sin2(α/2) | |
====
3 maj 23:30
Mila:

P− pole ΔABC
2) Heron i P=p*r
p=x+m+n
P
2=(x+m+n)x*m*n
P=(x+m+n)*r
−−−−−−−−−−−− dzielę stronami
| | (x+m+n)x*m*n | | x*mn | |
P= |
| ⇔P= |
| ⇔ |
| | (x+m+n)*r | | r | |
===============
3 maj 23:53