matematykaszkolna.pl
proszę o rozwiazanie anna: o godzinie 9;00 rowerzysta wyruszył na przejażdżkę Najpierw jechał przez 1,5 godziny ze średnią prędkością 24 km/h Po godzinnym postoju kontynuował wyprawę poruszając się ze średnią prędkością 18 km/h Do punktu docelowego dotarł o godzinie 14.00 Wyznacz wzór funkcji opisującej drogę rowerzysty w zależności od czasu zapisz obliczenia
7 mar 08:25
Maciess: rysunekMusimy dodatkowo przyjąć, że poruszał się ruchem jednostajnym (bez tego zadanie nie da się zrobić). Przez 1.5h jechał ze średnią 24km/h No to droga jaką pokonał to 36km. Na rysnku mozemy przyjąć, że oś czasu zaczyna się o 9:00. Jedna jednostka tej osi to 30 minut. Niewygodnie sie tu rysuje, więc nie zaznaczam już tam tego. Następnie stoi godzinke, więc wartości na osi pionowej się nie zwiększą. No a 3 odcinek zostawiam dla ciebie. Znamy srednią prędkość i czas umiemy wyznaczyć. Wyliczamy ile przejechał dodajmy do tego co juz mamy na liczniku i znaczymy dla odpowiedniego punktu na osi czasu. łączymy lini i fajrant ą
2 sty 17:27
Maciess: Dziwne, nie wiem czemu ten post pokazał mi się skoro jest sprzed ponad pół roku...
2 sty 17:28
Eta: Taki osobnik @X od jakiegoś czasu wyszukuje stare posty i tu wrzuca Ktoś emotka z moderatorów kasuje jego wpis i zostaje tylko wyciągnięty post z samym zadaniem Gościu X jest natrętny jak mucha nad "g.......m" i robi to już od ponad tygodnia
2 sty 17:37
ABC: ja mam podejrzenia kim ten gość jest ale zachowam dla siebie
2 sty 17:40
ABC: oho rodo się włączyło emotka
2 sty 18:24
wredulus_pospolitus: dodatkowo −−− 'wyciąga' te zadania z rana, tak więc ... tak więc − jak pierwszy raz wejdziesz na forum i zobaczysz tuzin / półtuzina tematów z dokładnie 1 odpowiedzią ... to będzie właśnie "jego działka". Dodatkowo −−− on wyciąga tylko te tematy gdzie nie było absolutnie żądnej odpowiedzi (0 odpowiedzi).
2 sty 18:25
MiKa: Wiszą dwa leniwce na drzewie. Po trzech dniach jeden z nich ledwie ruszył lapą . Drugi mówi do niego .Co stajemy sie nerwowi? https://matematykaszkolna.pl/forum/183871.html
2 sty 19:15