Geometria
Sarna: W trapezie kąty ostre przy dłuższej podstawie mają miary 45 stopni i 60 stopni. Krótsza
podstawa ma miarę 3cm, a długość krótszego ramienia wynosi 4 √3 cm. Oblicz pole tego
trapezu. Wynik mi
wychodzi P= 18 + 12√3 + 12√6 ale wydaje mi się że jest źle bo powinna wychodzia normalna
liczba.
31 sty 00:01
Janek191:
b = 3 cm
a = x + b + y
d = 4 √3 cm
Mamy
y/ d = cos 60o
y/ (4 √3) = 1/2
y = 2 √3
−−−−−−−−−−−−−−
h = x
zatem
h2 + y2 = d2
h2 = ( 4 √3)2 − ( 2 √3)2 = 48 − 12 = 36
więc
h = √36 = 6 oraz x = 6
zatem
a = 6 + 3 + 2 √3 = 9 + 2 √3
Pole trapezu
P = 0,5 *( a + b) *h
================
P = 0,5 *( 9 + 2 √3 + 3) * 6 = 3*(12 + 2 √3) = 36 + 6 √3
Odp. P = ( 36 + 6 √3 ) cm2
============================
31 sty 18:13
Magda:
2 sty 17:23
Eta:

Z własności trójkatów "ekierkowych" ( dane na rys.)
P= 6(6+
√3) cm
2
jak u
Janka
2 sty 17:33