W kwadracie ABCD punkt E dzieli bok CD w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka C
mak:

Proszę o pomoc!
W kwadracie ABCD punkt E dzieli bok CD w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka C . Na
odcinku BE obrano taki punkt F , że |AD|=|DF| . Oblicz, jaką część pola kwadratu ABCD
stanowi pole trójkąta AFD.
4 mar 21:59
an:
5 mar 10:26
mak: | | 4√3+3 | |
Nie do końca rozumiem skąd pojawiły się te liczby. A odpowiedz powinna wyjść |
| . |
| | 26 | |
5 mar 10:44
an: Podałem pole trójkąta, które należy podzielić przez pole kwadratu, można to zrobić na
paluszkach
zaznaczyłem kąty których sin można wyznaczyć a następnie przez wzory otrzymać sin(α+β),
ale niestety trzeba trochę pomyśleć popracować
5 mar 10:50
mak: Przepraszam, ale jak można wyznaczyć te sinusy? Już mi się śni po nocach to zadanie...
5 mar 12:07
an: czy masz problem z sinα ?⇒ to podstawy
sinβ ⇒twierdzenie sinusów
5 mar 12:20
Eta:

Można też analitycznie
bez straty ogólności: D(0,3) , B(3,0), E(1,3)
| | 3 | | 9 | |
prosta EB ma równanie : y= − |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
to F(x, − |
| x+ |
| ) |DF|=√x2+(− |
| x+ |
| −3)2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
|DF|2= 9 to x2+(− |
| x+ |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
....................
13x
2−18x−27=0 i x>0
| | 1 | | 9+12√3 | |
PΔ(ADF)= |
| *3* |
| i P□=9 |
| | 2 | | 13 | |
==========
5 mar 13:10
Mila:
mak, jeżeli interesuje Cię rozwiązanie z zastosowaniem trygonometrii, to wpiszę.
Rozwiązanie w układzie wsp. jest prostsze,
kiedyś Janek też gdzieś na forum podobnie rozwiązał.
5 mar 20:55
5 mar 21:16
silnia: 13x2−18x−27=0 i x>0
Rownanie kwadratowe jest dobre? Mi wychodzi
13x2−18+9=0 i x>0
22 mar 19:08
Mila:
Zobacz w linku podanym przez Etę 21:16 tam są szczegółowe obliczenia.
Równanie Ety jest "dobre".
22 mar 22:04