olanimetria
dzonypieczony: W kwadracie ABCD punkt E dzieli bok CD w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka C . Na
odcinku BE obrano taki punkt F , że AD = DF . Oblicz, jaką część pola kwadratu ABCD
stanowi pole trójkąta AFD .
sorka że tak spamie tymi zadaniami ale po prostu czas mnie goni jak ktoś by mi mógł tylko
pokazać jak je zrobić to już dużo mi daje
4 maj 21:20
dzonypieczony: problem mam z obliczeniem pola DEF oraz FAB
4 maj 21:21
chichi:
Zrozumieć rozwiązanie, to żadna sztuka, ale samemu na nie wpaść i je rozwiązać, to już tak.
Lepiej jak sam usiądziesz i pogrzebiesz przy samodzielnych rozwiązaniach nawet mniejszej
ilości zdań, niż oczytasz się dziesiątek rozwiązanych przez innych
4 maj 21:23
ICSP: Nie do końca.
Pamiętam, że rozwiązanie tutaj przez Ete jednego zadania z planimetrii uratowało mi 2
punkty na maturze podstawowej.
4 maj 21:25
chichi:
Co nie zmienia faktu, że gdybyś posiedział nad zadaniem dłużej i sam je rozwiązał − pomógłbyś
sam sobie
4 maj 21:26
dzonypieczony: chichi zgadzam sie z tobą, aczkolwiek czas mi nie pozwala na takie przyjemności, a chcę jak
najwięcej zadań przerobić
4 maj 21:26
dzonypieczony: a jeszcze geometria analityczna i stereometria mi została do przerobienia
4 maj 21:27
chichi:
No co nie zmienia faktu, że trzymam kciuki. Co mogę doradzić, to może zamiast wrzucać nowe
zadania i czekać na rozwiązania, skorzystaj już z dziesiątek tysięcy zadań rozwiązanych z tych
działów, tutaj na forum czy zadania.info czy matematyka.pl
4 maj 21:31
dzonypieczony: ja wrzucam te ktorych nei wiem jak zrobic i kombinuje z nastepnymi

ale dzięki w kazdym razie
4 maj 21:32
dzonypieczony: a jakies wskazowki chociaz na co patrzeć w tym zadaniu xd
4 maj 21:34
Mila:
4 maj 23:43
Mila:
Policzyłam dalej , ale wynik mi się nie podoba. Do jutra
4 maj 23:45
janek191:

pr. BE
więc
I DF I = 3
| | 3 | | 9 | |
I DF I2 = x2 + ( 3 − (− |
| x+ |
| )2) = 9 |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
x2 + |
| x2 − |
| x + |
| = 9 / 4 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
4 x
2 + 9 x
2 − 18 x + 9 = 36
13 x
2 −− 18 x − 27 = 0
Δ = 1728 = 16*36*3
√Δ = 24
√3
| | 18 + 24 √3 | | 9 + 12 √3 | |
x = |
| = |
| |
| | 26 | | 13 | |
| | 13,5 + 18 √3 | |
PΔ{AFD} = 0,5*3*x = |
| |
| | 13 | |
P
ABCD = 3
2 = 9
zatem
| | 13,5 + 18 √3 | | 27 + 36√3 | |
U{ PΔ{AFD}}{PABCD = |
| = |
| |
| | 13*9 | | 234 | |
5 maj 13:33
janek191:
| | 27 + 36 √3 | |
PΔAFD : PABCD = |
| |
| | 234 | |
5 maj 13:35
Mila:
| | [AFD] | | 3+4√3 | |
2) |
| = |
| |
| | [ABCD] | | 26 | |
5 maj 15:49
Mila:
Wynik jak u
Janka
5 maj 15:53