getin:
(a,b,c) − ciąg geometryczny
a+b+c = 19
(a, b+1, c+1) − ciąg arytmetyczny
Jest zasada że jeśli znamy sumę trzech kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego, to można łatwo
wyznaczyć środkowy wyraz, dzieląc tę sumę przez 3
b+1 − środkowy wyraz ciągu arytmetycznego
a+b+1+c+1 = 21 − suma trzech kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego
b + 1 = 7
b = 6
a+6+c = 19
a+c = 13
c = 13−a
(a, 6, 13−a) − ciąg geometryczny
z własności między trzema wyrazami ciągu geometrycznego: dla ciągu geometrycznego (a,b,c) jest
to własność b
2 = a*c
6
2 = a(13−a)
36 = 13a − a
2
a
2 − 13a + 36 = 0
a = 4 lub a = 9
Zatem c = 9 lub c = 4
Szukane liczby (a,b,c) to: (4,6,9) lub (9,6,4)