Ciagi matura PR
silnia: Wykaż, że ciąg an=3n2−17n+202n−8. jest arytmetyczny
Po wyliczeniu delty i skroceniu z mianownikiem mam
an=3n−52
Korzystam z stosunku sąsiadujących wyrazów ciągu:
2an=an−1+an+1∫
Jednak wychodzi mi 6n−4=3n−5, co nie wychodzi tozsamowsciowe.
4 mar 18:07
silnia: Blad rachunkowy, w glowie automatycznie skracalem 2 z mianownika
4 mar 18:09
silnia: Trzy liczby, których suma wynosi 19, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do drugiej i trzeciej
dodamy po 1, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
Nie wiem jak to zacząć,
a, b c − c. geo
a, a+r+1, a+2r+1 − c. arytmetyczny
Wiem, ze jakos trzeba skorzystac z stosunku sasiedniych wyrazow.
4 mar 18:20
wredulus_pospolitus:
ja bym jednak zapisał:
b−r , b + 1 , b + 1 + r
| | 19 | |
w takim przypadku 3b + 2 = 21 −−−> b = |
| |
| | 3 | |
jedziesz dalej już samodzielnie
4 mar 18:24
silnia: Skorzystac ze wzoru na stosunek 3 sasiednich wyrazow ciagu arytmetycznego? 2an=an−1+an+1
4 mar 18:28
ABC: można jeszcze uprościć rozumowanie , suma trzech wyrazów ciągu arytmetycznego będzie 21 , więc
środkowy z nich to 7
4 mar 19:18