Ciąg rekurencyjny
sommer: Ciąg(an) określony jest wzorem rekurencyjnym a1=5 an+1=an+8n+4.
Wykaż, że an=1+4n2
27 lut 01:48
chichi:
gdzie napotykasz problem?
27 lut 02:03
sommer: policzyłem kolejne wyrazy ale nie wiem co dalej, rekurencyjnych za wiele nie miałem
27 lut 02:16
. :
Indukcja dowodzisz
27 lut 07:09
sommer: nie znam tego sposobu, można jakoś inaczej?
27 lut 07:56
27 lut 08:04
mydlix: an+1−an=8n+4, czyli an−an−1=8n−4
an=an−an−1+an−1−an−2+an−2−an−3+...+a3−a2+a2−a1+a1
=8n−4+8(n−1)−4+...+8*3−4+8*2−4+5=8(2+...+n)−4(n−1)+5=4n(n+1)−8−4n+4+5=4n2+1
ckd
1 mar 20:48