asia: Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długosc 4cm.
Krawędz boczna ostrosłupa ma długosc 5cm. Oblcz objętosc tego ostrosłupa. wzory :
V=1/3 Pp*h wyprowadzomy wzór V=a2√3
------------*h
12
22 lis 16:47
b.: mając ten promień nietrudno obliczyć długość a krawędzi podstawy
(zobacz tu
856 szczególnie na ten rysunek u dołu -- ten promień to x na tym rysunku)
i teraz z tw. Pitagorasa obliczamy wysokość ostrosłupa h:
h
2 + 4
2 = 5
2
(narysuj trójkąt, którego przyprostokątną jest wysokość ostrosłupa, a przeciwprostokątną
jedna z krawędzi, wtedy druga przyprostokątna ma
długość = promieniowi tego okręgu)
czyli h=3
22 lis 21:48
asia: a w tym zadaniu mam jeszcze r= 2/3h1 a h1= √3/2a cos 30stopni = 1/2a
----------/*r
1/2a=r*cos 30stopni /*2
r
a= 2r*cos 30stopni
23 lis 11:44
b.: cos 30 = √3/2,
czyli a = r√3 = 4√3
h było policzone wcześniej, więc już możesz wstawić wszystko do wzoru na objętość
23 lis 12:58