całki
kuba: Oblicz całkę z √4−x2. Ma ktoś jakiś pomysł?
7 lut 21:01
ABC:
leniu to jest całka typu
√a2−x2 gdzie a=2 , znajdź sobie w tablicach całek
7 lut 21:13
ite:
można wykorzystać znany i lubiany wzór
| | a2 | | x | | x | |
∫ √a2−x2 dx = |
| arcsin |
| + |
| √a2−x2 + C |
| | 2 | | |a| | | 2 | |
7 lut 21:14
ABC:
a jak już bardzo chciałby sam, niech zrobi podstawienie x=2sin(t) i dojdzie do tego wzoru
7 lut 21:18
ite:
chcesz wywołać wpis Mariusza?
7 lut 21:23
ABC:
kobieca intuicja.... Mariusza całkownika nigdy dość
7 lut 21:24
Maciess: A to nie była całka oznaczona? Bo wtedy w większości przypadków lepiej skorzystać z
interpretacji geometrycznej
7 lut 21:42
8 lut 09:51
ite:
bo to nie jest forum dla osób, które umieją już wszystko : )
to forum dostępne dla każdego
8 lut 12:30
Mariusz:
Lepiej jest przez części
ale tak jak napisał ABC jest modnie po hamerykańsku
| | −x | |
∫√4−x2dx = x√4−x2−∫x |
| dx |
| | √4−x2 | |
| | −x2 | |
∫√4−x2dx = x√4−x2−∫ |
| dx |
| | √4−x2 | |
| | (4−x2)−4 | |
∫√4−x2dx = x√4−x2−∫ |
| dx |
| | √4−x2 | |
| | 1 | |
∫√4−x2dx = x√4−x2−∫√4−x2dx + 4∫ |
| dx |
| | √4−x2 | |
| | 1 | |
2∫√4−x2dx =x√4−x2 + 4∫ |
| dx |
| | 2√1−(x/2)2 | |
| | | |
2∫√4−x2dx =x√4−x2 + 4∫ |
| dx |
| | √1−(x/2)2 | |
| | 1 | | x | |
∫√4−x2dx = |
| x√4−x2 + 2arcsin( |
| )+C |
| | 2 | | 2 | |
13 lut 09:44
Mariusz:
M. No ty za to ze wszystkim dajesz radę
13 lut 09:51