rownanie rozniczkowe
M.: Jak to rozwiązać?
4 lut 16:49
wredulus_pospolitus:
tam jest druga pochodna
4 lut 16:51
M.: niestety tak
4 lut 17:05
wredulus_pospolitus:
no to przewiduję poważny problem
4 lut 17:24
jc: Rozwiązanie szczególne to np. y=2x.
4 lut 23:27
jc: x y'' + y =0, blisko funkcji Bessela.
a co z drugim rozwiązaniem?
4 lut 23:45
jc: y = √x J1(2 √x) /2
5 lut 00:07
Mariusz:
" Rozwiązanie szczególne to np. y=2x."
Problem w tym że do obniżenia rzędu potrzebujemy całki szczególnej równania jednorodnego
Zamieńmy zmienną niezależną może wtedy dojdziemy do równania Bessela
t=2
√x
| d2y | | d | | dy | dt | | dt | |
| = |
| ( |
|
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | dx | | dx | |
| d2y | | d | | 2 | dy | | 2 | |
| = |
| ( |
|
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | t | dt | | t | |
| d2y | | 2 | dy | | 2 | d2y | | 2 | |
| =(− |
|
| + |
|
| ) |
| |
| dx2 | | t2 | dt | | t | dt2 | | t | |
| d2y | | 4 | d2y | | 4 | dy | |
| = |
|
| − |
|
| |
| dx2 | | t2 | dt2 | | t3 | dt | |
| 4 | d2y | | 4 | dy | | 4 | |
|
| − |
|
| + |
| y=2 |
| t2 | dt2 | | t3 | dt | | t2 | |
| | d2y | | dy | |
2t |
| −2 |
| +2ty = t3 |
| | dt2 | | dt | |
| | d2y | | dy | |
2t2 |
| −2t |
| +2t2y = t4 |
| | dt2 | | dt | |
| | d2y | | dy | | t4 | |
t2 |
| − t |
| + t2y = |
| |
| | dt2 | | dt | | 2 | |
Część jednorodna to rzeczywiście równanie Bessela
5 lut 09:05
Mariusz:
A należałoby jeszcze podstawić y=u(t)v(t)
Przy czym jakoś trzeba by ustalić że v(t)=t
i wtedy otrzymamy równanie Bessela
5 lut 09:25
M.: Było zrobione podstawienie y'=u(y) ale nie dało to Bessela
a co ma oznaczac v(t)=t? nie lepeij po prostu y =u(t)t
5 lut 14:47
jc: No to pokaż, jakie masz rozwiązanie?
Przedstawiony szereg spełnia równanie jednorodne, y=2x spełnia równanie
niejednorodne. Mamy jeszcze jedno liniowo niezależne rozwiązanie równania jednorodnego,
ale nie wiem, jak go znaleźć (teoretycznie wiem −
https://en.wikipedia.org/wiki/Wronskian).
5 lut 14:55
Mariusz:
Podstawienia prowadzące do równania Bessela
t=2√x
oraz
y = u(t)t
znalazłem korzystając z rozwiązania podanego przez jc
Bo to że v(t)=t powinno wyjść z obliczeń a nie ze zgadywania
jc po proponowanych przeze mnie podstawieniach
t=2√x
oraz
y = u(t)t
Równanie jednorodne przyjmie postać równania Bessela
a że nadal jest to równanie liniowe to znając układ fundamentalny równania jednorodnego
można uzmiennić stałe
5 lut 16:01
jc: Mariusz, nie ma sensu uzmienniać stałych, bo rozwiązanie szczególne jest oczywiste.
Lepiej podaj drugi rozwiązanie − ja potrafię napisać tylko formalnie.
5 lut 16:05
Mariusz:
Równanie jednorodne można stosunkowo
łatwo rozwiązać zamieniając najpierw zmienną niezależną a później zmienną zależną
t = 2
√x
t
2 = 4x
| d2y | | d | | dy | dt | | dt | |
| = |
| ( |
|
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | dx | | dx | |
| d2y | | d | | 2 | dy | | 2 | |
| = |
| ( |
|
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | t | dt | | t | |
| d2y | | 2 | dy | | 2 | d2y | | 2 | |
| = (− |
|
| + |
|
| ) |
| |
| dx2 | | t2 | dt | | t | dt2 | | t | |
| d2y | | 4 | d2y | | 4 | dy | |
| = |
|
| − |
|
| |
| dx2 | | t2 | dt2 | | t3 | dt | |
| 4 | d2y | | 4 | dy | | 4 | |
|
| − |
|
| + |
| y(t) = 0 |
| t2 | dt2 | | t3 | dt | | t2 | |
| | d2y | | dy | |
t |
| − |
| + ty(t) = 0 |
| | dt2 | | dt | |
y = u(t)t
t(u'(t)t+u(t))' − (u'(t)t+u(t)) + t
2u(t) = 0
t(u''(t)t+u'(t)+u'(t)) − tu'(t) −u(t)+t
2u(t) = 0
t
2u''(t)+2tu'(t) − tu'(t) + (t
2−1)u(t) = 0
t
2u''(t)+tu'(t) + (t
2−1)u(t) = 0
I to jest równanie Bessela
Jeżeli chcemy rozwiązanie w postaci szeregu to korzystamy z tzw metody Frobeniusa
u(t) = ∑
n=0∞c
nx
n+r
jc
Jedną całkę szczególną już podałeś i jest wyrażona funkcją Bessela pierwszego rodzaju
y
1(x) =
√x J
1(2
√x)
Druga całka szczególna jest wyrażona funkcją Bessela drugiego rodzaju
y
2(x) =
√xY
1(2
√x)
5 lut 17:18
Mariusz:
jc
Ja podstawienia rozwiązujące to równanie znalazłem na podstawie całki szczególnej
podanej przez ciebie we wpisie z 5 lut 2023 00:07
ale musi być jakiś inny sposób na odgadnięcie tych podstawień sprowadzających równanie
do równania Bessela
5 lut 17:25