okrag wpisany
gibby: W trójkąt równoramienny ABC AC=BC wpisano okrąg.Punkt D jest punktem styczności tego okręgu z
ramieniem BC i dzieli to ramie na odcinki długości BD=5 i CD=3. Oblicz AD
Próbowałam z pól (z Herona)
P.abc = √13*3*5*5 = P.abd + P .acd
ale rachunki wychodzą potworne i zastanawiam się czy to wgl dobry sposób i warto w to brnąć
7 lut 19:06
wredulus_pospolitus:

z tw. cosinusów:
| | 5 | |
82 = 82 + 102 − 2*8*10*cosα ⇔ 16cosα = 10 ⇔ cosa = |
| |
| | 8 | |
no to teraz:
x
2 = 5
2 + 10
2 − 2*5*10*cosα podstawiasz i gotowe
7 lut 19:16
wredulus_pospolitus:
PS. Oczywiście wartość cosα można było wyznaczyć z trójkąta prostokątnego po narysowaniu
wysokości
7 lut 19:17
7 lut 19:22
gibby: kurczę rzeczywiście, dzieki wielkie
7 lut 19:36
wredulus_pospolitus:
a tak przy okazji −−− wzór Herona jest supcio dupcio, ale w szkole nie ma praktycznie zadań
które by wymagały skorzystanie z niego
7 lut 19:38
chichi:
czasami pojawiają się zadania, aby obliczyć pole trójkąta mając podane dłg. 3 boków, niektórzy
z tw. Carnota wyznaczają wartość cosinusa jednego z kątów, później z 1 tryg. wartość sinusa
| | 1 | |
tego kąta i liczą pole ze wzoru S = |
| absin(α), ale można inaczej − posłużyć się właśnie |
| | 2 | |
Heronem
7 lut 19:53