Odległość miedzy wierzcholkiem u podstawy a punktem stycznosci okregu wpisanego
Xenen: W trójkąt równoramienny ABC,|AC|=|BC| wpisano okrąg. Punkt D jest punktem styczności tego
okręgu z ramieniem BC i dzieli to ramię na odcinki długości |BD|=5cm, |DC|=3cm. Oblicz |AD|
4 lut 15:58
Eta:

1/ rysunek zgodnie z treścią zadania
Z tw. o odcinkach stycznych
|AB|10 , |BC|=|AC|=8
3/ z tw. cosinusów w ΔABD:
d
2= 10
2+5
2−2*10*5*cosβ ⇒
d=................
4 lut 17:04
Xenen: Dziękuję bardzo
4 lut 17:55
Eta:
4 lut 18:10