Poprawna wersja wcześniejszego zadanie
Halinka : Dany jest Δ abc. Bok AC=5 a bc= 4. Kat leżący naprzeciw boku ab jest dwa razy większy od kąta
naprzeciw bc
Obliczyć długość boku AB
6 lut 15:11
Pitbull puppies forever: | | √7 | |
jesli kąt przy wierzchołku A nazwać α to po pewnych rachunkach sinα= |
| |
| | 4 | |
potem wyliczyc sin2α itd.
6 lut 15:42
Milena: a skad ten pierwiastek
6 lut 15:51
6 lut 16:09
Milena: Tak i teraz to już zupełnie sie pogubiłam
6 lut 16:19
Mila:

Z kilku rozwiązań podaję jedno:
CK− dwusieczna kąta C
1)
Z tw o dwusiecznej kąta:
2) ΔCKB∼ΔABC
| 4 | | KB | |
| = |
| ⇔ |AB|*|KB|=16 |
| AB | | 4 | |
|AB|=6
=====
6 lut 16:49
Halinka: Mila dziękuje. W pewnym momencie stanęłam
6 lut 17:24
Mariusz:
W tamtym wpisie Halinka miała dobry pomysł na rozwiązanie tego zadania
i nie wiem czemu się poddała
Jeżeli twierdzenie cosinusów to dwa razy
Pomysł chichiego może nawet lepszy ale wymagał dorysowania pewnego trójkąta
i zauważenia podobieństwa trójkątów a z tym bywa różnie
tzn nie każdy jest w stanie wpaść na to co dorysować itp tym bardziej że w szkole
bardziej kładą nacisk na wykorzystanie wzorów takich jak twierdzenie cosinusów
6 lut 17:30
chichi:
moje rozw. było bardziej do załapania dla początkujących konkursowiczów
6 lut 18:22
Mila:
Początkujący konkursowicz może też skorzystać z tw. Stewarta.
Rys. z 16:4
| | e | | 5 | |
1) |
| = |
| − z tw. o dwusiecznej |
| | f | | 4 | |
5
2*f+4
2*e=(e+f)*(|CK|
2+e*f), |CK|=e
dalej praca dla
kaszojadki
6 lut 20:50
Eta:

Z podobieństwa trójkątów równoramiennych ADB i DCB ( kkk)
c= |AB|=6
i po ptokach
6 lut 21:01
Mila:
Tak rozwiązał
chichi
6 lut 21:08
Eta:
Sorry nie widziałam

( to w następnym linku)
6 lut 21:13
Mila:
To przecież żaden problem. Rysunek piękny. Łatwo ułożyć proporcję.
7 lut 15:15