Od czego zacząć
Halinka : Dany jest Δ abc. Bok AC=5 a bc= 4. Kat leżący naprzeciw boku ab jest dwa razy większy od kąta
naprzeciw bc
6 lut 12:30
Halinka : Obliczyć długość Ab. Tw. Cosinusów?
6 lut 12:30
Saizou :

A co masz obliczyć?
Z tw. sinusów
4*sin(2α) = 5*sinα
4*2sinαcosα = 5*sinα /:sinα
8cosα = 5
β = 180−3α
cos(180−3α) = cos(3α) = 4cos
3α−3cosα
6 lut 13:12
chichi:
| | a | | 4 | |
ΔADB ∼ ΔDCA (cecha k−k−k) ⇒ |
| = |
| ⇒ a 2 = 36 ⇒ a = 6  |
| | 9 | | a | |
P.S. rysunek jest tylko poglądowy, miary nie są zachowane.
6 lut 13:17
Halinka : Trzeba policzyć długość boku AB
6 lut 13:33
Mila:
Popraw zapis : "ΔDCA" .
6 lut 16:50
Mariusz:
DCA to trójkąt zdegenerowany
ADB∼CDB
Saizou tutaj źle oznaczył długości boków
Halinka "Obliczyć długość Ab. Tw. Cosinusów?"
Tutaj trzeba by było ułożyć dwa równania z twierdzenia cosinusów
i dostaniemy wtedy układ równań który sprowadza się do rozwiązania równania dwukwadratowego
x
2 = 5
2+4
2−2*4*5cos(2α)
16 = x
2+25 − 2*5*xcos(α)
x
2 = 41 − 40cos(2α)
−9 = x
2 −10xcos(α)
10xcos(α) = x
2+9
x
2 = 41 − 40(cos
2(α)−sin
2(α))
x
2 = 41 − 40(cos
2(α)−(1−cos
2(α)))
x
2 = 41 − 40(2cos
2(α)−1)
x
2 = 81 − 80cos
2(α)
| | (x2+9)2 | |
x2 = 81−80( |
| ) |
| | 100x2 | |
| | x4+18x2+81 | |
x2 = 81−80 |
| |
| | 100x2 | |
5x
4 = 405x
2 − 4(x
4+18x
2+81)
5x
4 = 405x
2 − 4x
4−72x
2−324
9x
4−333x
2+324 =0
x
4 − 37x
2 + 36 = 0
t = x
2
t
2 − 37t + 36 =0
(t−1)(t−36)=0
Teraz x=1 należy odrzucić bo nie spełnia nierówności trójkąta
6 lut 17:13
chichi:
@
Mila nie poprawię, zostawię to dla autora. rzecz jasna wkradł się chochlik, dzięki za
czujność
6 lut 17:20
Mila:
chichi Rozwiązanie piękne

Krótkie.
6 lut 17:24
Mariusz:
Twierdzenie cosinusów to był oryginalny pomysł Halinki a dodatkowo łatwo na niego wpaść
i działa
Gdybyśmy po obliczeniu x sprawdzali także wartość cos(α) to nie trzeba by było korzystać
z nierówności trójkąta
6 lut 17:44
ABC: Mariusz pięknie, właśnie mnie niedawno pytali uczniowie do czego im się mogą przydać równania
dwukwadratowe w innych działach matematyki
6 lut 17:46
6 lut 18:49
ABC: no brakowało mi przykładów a teraz mam twój

takimi równaniami różniczkowymi to ja się już od wielu lat nie zajmuję
6 lut 19:45