zbadaj ilosc miejsc zerowych
matematyka: ciag a b c d jest arytmetyczny rosnacy o wyrazach dodatnich
zbadaj ile miejsc zerowych ma wtedy wielomian w
gdzie w(x) = ax3 − bx2 −cx + d
5 lut 18:25
5 lut 18:29
matematyka: a jak zrobiłem tak że zauwazyłem ze x = 1 i podzielilem pisemnie
ax3 + (−a−r)x2 + (−a−2r)x + a + 3r : x−1 = ax2 − rx −3r −a
(ax2 −rx −3r −a ) (x−1 ) = 0
Δ = r2 − 4(a)(−3r − a) = r2 + 12ra + 4a2
i wg mnie r2 >0 12ra >0 4a >0 więc delta dodatnia więc w sumie 3 pierwiastki?
5 lut 18:37
ABC:
jeszcze uwaga że jak podstawisz x=1 do równania kwadratowego
to a−r−3r−a=−4r <0
więc 1 nie jest pierwiastkiem pierwszego nawiasu i istotnie masz 3 różne pierwiastki
5 lut 18:50
matematyka: a mam to dopisać? Ale ogólnie wszystko ok tak?
5 lut 18:57
Mila:
Dobrze jest. Dopisać uwagę ABC.
5 lut 21:11
ABC:
5 lut 21:33