Co to jest wzór jawny i funkcja tworząca
ralph kamiński: Ja bym chciał zapytać jako początkujący adept sztuki zwanej matematyką dyskretną co to jest
wzór jawny i funkcja tworząca? Dziękuje
1 lut 12:28
ralph kamiński: Czy można powiedzieć o wzorze jawnym jako czymś co jest przejściem ze wzoru rekurencyjnego to
postaci bardziej ogólnej czy coś takiego?
1 lut 12:31
ABC:
wzór jawny to od razu możesz milionowy element obliczyć
a rekurencyjny to obliczasz pierwszy , na jego podstawie drugi, potem trzeci i tak aż do
miliona co bez komputera jest w .... roboty
1 lut 12:44
ralph kamiński: ok, a ta funkcja tworząca. Bo ucze się tego dopiero i nie za wiele jeszcze rozumiem
1 lut 13:12
ABC:
Ta funkcja tworząca to jeden ze sposobów żeby uzyskać wzór jawny ze wzoru rekurencyjnego
być może użytkownik Mariusz pokaże ci jakieś przykłady, on uwielbia te funkcje
1 lut 13:21
ralph kamiński: dzięki
1 lut 13:34
chichi:
Ty się pytasz o definicje funkcji tworzącej czy do czego służy funkcja tworząca w matematyce
dyskretnej?
1 lut 15:26
Mariusz:
Funkcja tworząca jest to funkcja której współczynniki rozwinięcia w szereg potęgowy
są wyrazami ciągu
Jest kilka funkcji tworzących choć do rozwiązywania równań rekurencyjnych
wykorzystywane są dwie zwykła i wykładnicza
Przypuśćmy że mamy dany ciąg a
n
Zwykłą funkcją tworzącą ciągu a
n jest
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
Zwykła funkcja tworząca daje dla ciągu jedynek szereg geometryczny
Jeżeli weźmiemy ciąg będący kolejnymi potęgami dwójki to otrzymamy
| | 1 | |
∑n=0∞2nxn=∑n=0∞(2x)n= |
| |
| | 1−2x | |
Dla ciągu kolejnych liczb naturalnych dodatnich mamy jednak pochodną szeregu geometrycznego
| | d | |
∑n=0∞(n+1)xn= |
| (∑n=0∞xn) |
| | dx | |
=∑
n=0∞nx
n−1=∑
n=1∞nx
n−1
=∑
n=1∞(n+1)x
n
| | d | | 1 | | −1 | | 1 | |
= |
| ( |
| ) = |
| (−1) = |
| |
| | dx | | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
Jeżeli funkcja tworząca jest funkcją wymierną to aby dostać współczynniki szeregu
czyli wyrazy ciągu wystarczy rozłożyć funkcję tworzącą na sumę szeregów geometrycznych
i ich pochodnych
W przeciwnym razie można spróbować policzyć n. pochodną w zerze
Tutaj czasami może być przydatny wzór Leibniza na pochodną iloczynu
choć pewną trudnością może być znalezienie wzoru na n. pochodną czynników
Co do samego wzoru to widać tu spore podobieństwo do dwumianu Newtona
Przypuśćmy że mamy dany ciąg a
n
Wykładniczą funkcją tworzącą ciągu a
n jest
Wykładnicza funkcja tworząca dla ciągu jedynek daje funkcję e
x
Może być ona przydatna dla ciągów dla których zwykła funkcja tworząca nie jest zbieżna
No właśnie chichi jest z tym na bieżąco
Ja to miałem prawie 20 lat temu
Ciekawe jak znajdziecie wzór na liczby Catalana , Bella , Bernoulliego
czy choćby wzór jawny równania liniowego ale takiego w którym współczynniki nie są stałe
uwielbianym przez was równaniem charakterystycznym
1 lut 17:21
chichi:
w bardzo prosty sposób, przez rekurencje
1 lut 17:45
Mariusz:
Powiedział co wiedział (Lepiej pasowałoby orzeczenie napisał ale wybrałem powiedział dla rymu)
Chodziło o wzór jawny inaczej nie byłoby sensu używać czy to funkcji tworzących
czy to uwielbianego przez was równania charakterystycznego
1 lut 18:52
kerajs:
Powiedział, co wiedział, i to całkiem dorzecznie.
Nikomu, kto w zadaniu używa liczb Catalana, nie przyjdzie do głowy aby wyprowadzać ich wzoru
ogólnego. To tylko niepotrzebna strata czasu.
Nb, nie pamiętam abyś gdziekolwiek je zastosował. Wskaż mi linki do zadań, jeśli się mylę.
Naprawdę umiesz znaleźć wzór ogólny na liczby Bella lub Bernoulliego? Z przyjemnością o tym
poczytam.
1 lut 21:37
chichi:
@
Mariusz zajrzyj do pierwszego lepszego podręcznika z matematyki dyskretnej, bo widzę że
nauczono Cię tylko schematu posługiwania się 'funkcją tworzącą' natomiast Twoje pojęcie o
matematyce dyskretnej (teoretyczne) jest zerowe
1 lut 22:54
Mariusz:
Temat jest o funkcji tworzącej no i pokazaliście z kerajsem swoje pojęcie
Na pewno Ralphowi nie pomagacie
2 lut 14:00
chichi:
"Temat jest o funkcji tworzącej no i pokazaliście z kerajsem swoje pojęcie
Na pewno Ralphowi nie pomagacie"
przecież to Ty wyjechałeś z pytaniem:
"Ciekawe
jak znajdziecie wzór na liczby Catalana , Bella , Bernoulliego
czy choćby wzór jawny równania liniowego ale takiego w którym współczynniki nie są stałe
uwielbianym przez was równaniem charakterystycznym"
@
Mariusz rzeczywiście mało śpisz, albo tylko udajesz
2 lut 18:13
Mariusz:
chichi czytaj wszystkie wpisy
Co wcześniej napisał ABC ?
Nawet użyłem jego sformułowania
Poza tym to dobrze że to napisałem bo
podałem przykłady równań rekurencyjnych dla których
funkcje tworzące działają a uwielbiane przez was równanie charakterystyczne już nie
2 lut 19:04
chichi:
ale Ty mi nie musisz mówić, bo ja bardzo dobrze o tym wiem, natomiast podam analogię Twoje
schematu rozumowania na konkretnym przykładzie:
Rozwiąż równanie: x
2 − 4 = 0, każdy mający trochę rozumu rozwiąże to na jeden z dwóch
sposobów, które podam:
(1) x
2 = 4 ⇔ |x| = 2 ⇔ ...
(2) )(x − 2)(x + 2) = 0 ⇔ ...
wtedy wchodzi
Mariusz i mówi
po co uczyć się rozwiązywania równań kwadratowych
niezupełnych innymi metodami skoro "DELTA" zawsze działa
gdzie owa "DELTA' to odpowiednik Twojej funkcji tworzącej.
jako wisienke na torcie zostawię ten wątek, niech ludzie zobaczą Twoje ładowanie funkcji
tworzącej wszędzie tam gdzie jej nie potrzeba
https://matematykaszkolna.pl/forum/415186.html
"chichi czytaj wszystkie wpisy
Co wcześniej napisał ABC ?"
to ma się nijak do tego, że zadajesz nam idiotyczne pytania, a gdy na nie odpowiadamy piszesz,
że wątek był o funkcji tworzącej... kończe z tobą dyskusję essa
2 lut 19:17
ralph kamiński: Ok. I już wszystko jasne. Wielkie dzięki
2 lut 20:06
2 lut 20:08