proszę o rozwiązanie
anna: oblicz n =3 wyrazu ciągu opisanego rekurecyjnie
20 lis 22:23
anna: czy ten zapis to jest
⎧ | a1 = −1 | |
⎩ | an = −3an−1 + 1 |
|
20 lis 23:22
wredulus_pospolitus:
a3 = −3a2 + 1 = −3(−3a1 + 1) + 1 = −3(−3(−3a0+1) +1) + 1 = −3(−3(−3*(−1) + 1)+1)+1 = ...
20 lis 23:28
anna: dziękuję
21 lis 06:16
anna: oblicz n=4 wyrazu ciągu rekurencyjnie
a
4 = 3*a
3 +4= 3*(3a
2 +4)+4 = 3*(3*(3a
1 +4)+4)+4 = 3*(3*(3*(3a
0 +4)+4)+4)+4=
= 3*(3*(3*(3*4 +4)+4)+4)+4 = 3*(3*(3*16+4)+4 )+4) = 3*(3*52+4 ) +4 =
= 3*160 +4 = 484
proszę o sprawdzenie czy to jest dobrze
21 lis 07:41
Mila:
1) Ja liczę po kolei.
a1=3a0+4=3*3+4=13
a2=3a1+4=3*13+4=39+4=43
a3=3a2+4=3*43+4=133
a4=3a3+4=3*133+4=403
2) Mogłaś liczyć tak:
a4=3a3+4=3*(3*a2+4)+4=9a2+12+4=9a2+16=
=9(3a1+4)+16=27a1+36+16=27a1+52=27(3a0+4)+52=81a0+108+52=
=81*3+108+52==243+108+52=403
3) Mogłaś ustalić wzór jawny ciągu, o ile to już miałaś na wykładzie.
21 lis 17:30
anna: dziękuję
23 lis 07:36
Mariusz:
Co do wzoru ogólnego to ja proponuję funkcję tworzącą albo przekształcenie Z
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
Pierwszym wyrazem ciągu jest a
0 więc definiując funkcję tworzącą zaczynamy indeksować
szereg od zera
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞3a
n−1x
n+∑
n=1∞4x
n
Tutaj rekurencja zachodzi dla n≥1 więc wstawiając funkcję tworzącą do równania
zaczynamy indeksować szereg od n=1
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞3a
n−1x
n+∑
n=1∞4x
n
| 4x | |
∑n=1∞anxn=3x(∑n=1∞an−1xn−1)+ |
| |
| 1−x | |
| 4x | |
∑n=1∞anxn=3x(∑n=0∞anxn)+ |
| |
| 1−x | |
| 4x | |
∑n=0∞anxn−3=3x(∑n=0∞anxn)+ |
| |
| 1−x | |
| 4x | |
(∑n=0∞anxn)−3x(∑n=0∞anxn)=3+ |
| |
| 1−x | |
| 4x | |
(1−3x)(∑n=0∞anxn) = 3+ |
| |
| 1−x | |
| 3 | | 4x | |
∑n=0∞anxn = |
| + |
| |
| 1−3x | | (1−3x)(1−x) | |
| 3 | | (1−x)−(1−3x) | |
A(x) = |
| +2 |
| |
| 1−3x | | (1−3x)(1−x) | |
| 3 | | 2 | | 2 | |
A(x) = |
| + |
| − |
| |
| 1−3x | | 1−3x | | (1−x) | |
A(x) = 5(∑
n=0∞3
nx
n)−2(∑
n=0∞x
n)
A(x) = ∑
n=0∞((5*3
n−2)x
n)
a
n=5*3
n−2
23 lis 08:47
Aruseq: Mógłbyś wyjasnic skąd taki sposób rozwiązania? Albo podesłać link, gdzie jest wytłumaczone
czemu tak robimy i jakie są kolejne kroki?
23 lis 10:12
Mariusz:
To są funkcje tworzące
Definiujemy sobie funkcję której współczynniki rozwinięcia w szereg potęgowy
są wyrazami danego ciągu a następnie po wstawieniu tego szeregu do równania rekurencyjnego
rozwiązujemy równanie aby dostać tę funkcję tworzącą
Po otrzymaniu funkcji tworzącej rozwijamy ją w szereg potęgowy
Dla równania rekurencyjnego liniowego o stałych współczynnikach
będzie to suma szeregów geometrycznych lub ich pochodnych
Ale funkcjami tworzącymi można rozwiązywać także inne równania np
równanie na liczby Catalana czy równania liniowe o zmiennych współczynnikach
Aby rozwinąć funkcje tworzące w szereg czasami trzeba obliczyć n. pochodną
Czasami zastosowanie funkcji tworzącej prowadzi do równania różniczkowego
23 lis 10:44
chichi:
równanie charakterystyczne równania jednorodnego:
x
n = 3x
n−1 / : x
n−1 ⇔ x = 3
a
n(1) = c3
n, a
n(2) = A (bo f(n) − jest stopnia 0), zatem:
A = 3A + 4 ⇔ A = −2, stąd mamy wzór:
a
n = a
n(1) + a
n(2) = c3
n − 2, korzystając teraz z warunku początkowego mamy, że:
3 = c3
0 − 2 ⇔ c = 5, zatem ostatecznie:
a
n = 5*3
n − 2
23 lis 19:25
Mariusz:
Ja tam wolę funkcje tworzące nie trzeba zgadywać i więcej równań można nimi rozwiązać
23 lis 19:52
chichi:
@
Mariusz ja o tym wiem, ale tutaj dużo nie trzeba zgadywać, to jest tzw. metoda
przewidywań mamy specjalne tabelki i po prostu dopasowujemy, tak samo jak w przypadku równań
różniczkowych niejednorodnych, ja wolę tym sposobem, bo tego Twojego sposobu to szczerze
powiedziawszy jeszcze nie poznałem , aczkolwiek mam go teraz w sylabusie na przedmiocie
matematyka dyskretna, akurat przerabiamy ten temat i napisałem rozw. z użyciem wiedzy z
ostatniego wykładu i ćwiczeń
23 lis 20:24
Mariusz:
Tak, jeżeli tak na to spojrzeć to i tak jest tu dość dużo zapamiętywania bez uzasadnienia
a w przypadku funkcji tworzącej to definiujemy sobie funkcję której współczynniki rozwinięcia
w szereg potęgowy są wyrazami danego ciągu ,
wstawiamy funkcję tworzącą do równania rekurencyjnego i równanie samo się rozwiązuje
W przypadku równania liniowego o stałych współczynnikach dostajemy
sumę szeregów geometrycznych lub ich pochodnych
Czasem aby wydobyć współczynniki trzeba policzyć n. pochodną funkcji tworzącej
Jeżeli chcemy rozwiązać równanie na liczby Catalana to
korzystamy z funkcji tworzącej splotu a następnie otrzymujemy równanie kwadratowe na
funkcję tworzącą ale tylko jedno rozwiązanie tego równania będzie pasować
Ostatecznie rozwijamy funkcję tworzącą w szereg korzystając z uogólnionego dwumianu Newtona
Czasami zastosowanie funkcji tworzącej prowadzi do równania różniczkowego
Tak się dzieje gdy np zastosujemy zwykłą funkcję tworzącą do równania liniowego
o zmiennych współczynnikach albo gdy zastosujemy wykładniczą funkcję tworzącą do
równania liniowego o stałych współczynnikach
Mamy kilka funkcji tworzących ale do rozwiązywania równań rekurencyjnych stosujemy głównie
zwykłą funkcję tworzącą bądź wykładniczą funkcję tworzącą
Jeżeli chodzi o przedział zbieżności to zwykle się nim tutaj nie zajmujemy choć
funkcja tworząca powinna być na jakimś przedziale zbieżna
Wykładniczą funkcję tworzącą stosuje się właśnie między innymi tam gdzie zwykła funkcja
tworząca
nie jest zbieżna
Czasami zastosowanie wykładniczej funkcji tworzącej pozwala uniknąć równania różniczkowego
Funkcję tworzącą można też wykorzystać do liczenia pewnych sum np
suma sinusów czy suma cosinusów
Wiemy że funkcja tworząca dla cosinusa to
a dla sinusa to
Funkcja tworząca ciągu sum częściowych to
Zwykła funkcja tworząca dla ciągu a
n wygląda następująco
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
przy czym zakładamy tutaj że pierwszym wyrazem ciągu jest a
0
Wykładnicza funkcja tworząca dla ciągu a
n wygląda następująco
przy czym zakładamy tutaj że pierwszym wyrazem ciągu jest a
0
23 lis 21:12
Mariusz:
http://fizyka.umk.pl/~gniewko/didaktiki/MD2013-2014/wyk%C5%82ad3.pdf
Mój brat miał z tym kolesiem zajęcia jednak przez ten covid mu funkcje tworzące wycięli
Miał za to na innym przedmiocie przekształcenie Z więc aż tak dużo nie stracił
Osobiście funkcje tworzące nieco lepiej mi pasują niż przekształcenie Z
chichi a przekształcenie Z miałeś ?
Z(a
n) = ∑
n=−∞∞a
nz
−n
Jeżeli chcemy rozwiązywać równania rekurencyjne to można przyjąć że wyrazy
o ujemnych indeksach są równe zero
Jeżeli chodzi o odwracanie przekształcenia Z to tutaj metoda residuów jest
wygodniejsza w użyciu niż rozkład na sumę ułamków prostych
23 lis 21:27
Mila:
Ja też wolę jak
chichi ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Inny sposób:
a
0= 3 , a
1=13
a
n = 3*a
n−1 + 4
a
n+1=3a
n+4
================ (−)
a
n+1−a
n=3a
n−3a
n−1
a
n+1−4a
n+3a
n−1=0
r. charakterystyczne:
x
2−4x+3=0
x=1 lub x=3
a
n=A+B*3
n
3=A+B
13=A+3B
========
A=−2, B=5
a
n=5*3
n−2
a
4=5*3
4−2=403
=============
23 lis 21:29
Mariusz:
No to już chichi napisał
23 lis 21:31
chichi:
@
Mariusz "chichi a przekształcenie Z miałeś ?"
niestety jeszcze też nie miałem, ale jak coś się pojawi i wytworzę sobie jakąś opinię, to dam
Ci znać. A brat co studiuje jeśli można wiedzieć, że ma taki przedmiot. Ale wydaje mi się, że
te przedmioty są realizowane jedynie na kierunkach matematycznych i informatycznych
23 lis 21:32
Mariusz:
Teraz informatykę stosowaną na wydziale Fizyki UMK
23 lis 22:13
chichi:
czyli tak jak myślałem
![](emots/2/jezyk1.gif)
P.S. w tym wykładzie totalnie brakuje mi dowodów, bardziej mi to przypomina zapis z ćwiczeń
23 lis 22:48
Mariusz:
bo to są tylko slajdy
Brat przesyłał mi video z wykładów (to było jeszcze z czasów zdalnego)
i tam miał dowody tyle że akurat temat o funkcjach tworzących wycięli
Teraz z takich przedmiotów matematycznych to ma metody numeryczne
Do programowania przydają się głównie cztery działy matematyki
Logika (konstruowanie i upraszczanie instrukcji warunkowych i iteracyjnych)
Algebra liniowa z geometrią (np do grafiki)
Analiza matematyczna (np oszacowanie złożoności algorytmu )
Matematyka dyskretna (o tutaj mamy i rekurencje i grafy)
23 lis 23:02
Mariusz:
chichi wspomniałeś równania różniczkowe
Jeżeli chodzi o liniowe równania rekurencyjne to można je rozwiązywać w podobny sposób tj
Równanie jednorodne przekształcić w układ równań
− w przypadku równań różniczkowych liczyliśmy eksponentę macierzy
x = eAtx0
a tutaj liczymy potęgę macierzy
x = Anx0
Przydatne mogą być tutaj pewne rozkłady macierzy jak diagonalizacja czy rozkład Jordana
Rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego znajdujemy uzmienniając stałe
tyle że zamiast wrońskianu mamy casoratian a zamiast całkować sumujemy
Podobny zakres stosowania co przewidywania tyle że nie trzeba zapamiętywać
tych przewidywań ani korzystać z tabelki
23 lis 23:18
chichi:
miałem na myśli równania różniczkowe wyższych rzędów rozwiązywane metodą przewidywań
23 lis 23:42
Aruseq: Z jak zrobić to zadanie takim sposobem, jakim Mila to zrobił*, jeśli na przykład wyraz n+1 jest
uzależniony od wyrazu n−tego, ale podniesionego do kwadratu? Na przykład: a
n+1 = a
n2 +
| 1 | |
|
| ? Miałem przy tego typu przykładzie wyliczyc granice, wiec chyba najprościej najpierw |
| 4 | |
wyznaczyć wzór tego ciągu, chyba ze istnieje szybszy sposób?
24 lis 09:35
Maciess: To wtedy nie jest rekurencja liniowa i takim spobem nie pójdzie.
24 lis 10:05
Aruseq: To jak wtedy wyznaczyć wzór ciągu? Albo samą granice?
24 lis 10:28
Maciess: No przede wszystkim to będzie zależało od warunku początkowego, którego nie podałeś. Bo np dla
a
0=+− 1/2 to mamy ciąg (od pewnego miejsca) stały i granice od razu widać. Jak ogólnie dla
a
0= c? Hmm na razie nie wiem, trzeba pomyśleć
24 lis 10:47
Maciess: Nie wiem czy dobrze myśle ale twoj przyklad to tak.
Założmy że ciąg a
n jest zbieżny i jego granica wynosi g.
Jeśli a
n −> g to również a
n+1−>g.
Jeśli a
n −>g to (a
n)
2 −> g
2. Mamy
g=g
2+1/4
...
g=1/2
Więc, o ile granica ma istnieć to będzie wynosić 1/2. Pytanie czy wartości a
0, które podalem
wczesniej, to jedyne dla ktorych ciąg jest zbieżny
24 lis 11:25
Aruseq: Podane jest a0=0
24 lis 11:25
Mariusz:
Jeżeli chodzi o tę granicę to lepiej byłoby ją policzyć bez wyznaczania wzoru tego ciągu
| 1 | |
Przy wyznaczaniu wzoru jawnego problemem jest ta |
| |
| 4 | |
a podstawienia które nie pozwoliłoby wyrugować ten wyraz nie za bardzo widać
24 lis 11:44
chichi:
na następnych zajęciach za tydzień będę miał nieliniowe równania rekurencyjne, wtedy wrócę do
tego wątku i postaram się wyznaczyć wzór jawny
24 lis 11:57
Maciess: Do 11:25. Ciąg an jest rosnący dla wszystkich wyborów a0 z wyjątkiem a0 = +−1/2 (łatwo
pokazać)
Jeśli an∊(−1/2 , 1/2) to an+1 < 1/2 (łatwo pokazac).
Jeśli an∊ R\<−1/2 , 1/2> to an+1 > 1/2.
Wniosek? Ciąg zbieżny do 1/2 dla a0∊<−1/2, 1/2>
24 lis 13:10