WWalec
Halinka: Przekatna przekroju osiowego walca jest o 12 cm dłuzsza od tworzacej tego walca,a tangens
miedzy ta przekatna a podstawą jest równy 0.75.
Oblicz P całkowite tej bryły
30 sty 09:17
Jolanta: Rozumiesz treśc zadania? Chodzi mi o to czy zrobiłaś rysunek
30 sty 10:28
Halinka:

Mniej wiecej tak, nie bardzo idzie to rysowanie.
czyli co d=12+l
i dalej nie wiem
30 sty 10:37
Jolanta:

D=H+12
30 sty 10:38
Jolanta: z tw Pitagorasa
H2+d2=(H+12)2
podnieś do potegi
30 sty 10:41
Halinka: dobrze wymnożę to ale d=2r
30 sty 10:42
Jolanta: tak ale na razie zostaw d
30 sty 10:44
Halinka: d=4/3 H
czy poki co obliczyc to z tego wzoru,ze d=12
30 sty 10:46
Jolanta: godz 10 :41 wylicz to i napisz nic nie podstawiaj tylko licz
30 sty 10:50
Halinka: H2+d2=H2+24H+144
czy tutaj nie stosujemy wzoru na skrócone mnożenie?
bo jesli nie to d2=144
30 sty 10:56
Jolanta: H2+d2=H2+24H+144
d2−24H−144=0
tak ci wyszło ?
30 sty 10:56
Halinka: tak tak mam
napisałam u gory
30 sty 10:59
Jolanta: ok teraz wykorzystamy
4H=3d
24H=6*4H=6*3d=18d
podstaw i licz Δ
30 sty 11:00
Halinka: licze pierwiastki równania?
30 sty 11:00
Halinka: skąd wzieło sie 24H , nie bardzo rozumie
30 sty 11:01
Halinka: z tego równania?
30 sty 11:02
Jolanta: godz 10:56
30 sty 11:02
Halinka: Δ=242−4*1*144
Δ=576+576
Δ=1152
30 sty 11:05
Jolanta: nie 24
30 sty 11:06
Jolanta: d2−24H−144=0
d2−18d−144=0
30 sty 11:08
Halinka : Nie bardzo wiem skąd to wynikło
30 sty 11:09
30 sty 11:10
30 sty 11:10
Halinka : Czy to z tego że d=4/3H
30 sty 11:13
Jolanta: Mamy do rozwiązana uklad rownan
H
2+d
2=(H+12)
2
30 sty 11:13
Jolanta: tak
30 sty 11:13
Halinka : Dziękuję,teraz już jasne
30 sty 11:13
Jolanta: tylko wyznaczałyśmy H =
30 sty 11:14
Jolanta: czyli Δ=900
30 sty 11:15
Jolanta: założenie odcinek nie może byc ujemny czyli d>0 liczysz pierwiastki
30 sty 11:16
Halinka : X1=−3 X2=12
30 sty 11:16
Jolanta: nie x tylko d
30 sty 11:18
Halinka : Ale wiadomo o co chodzi 😉
30 sty 11:19
Jolanta: czyli H= r=
30 sty 11:19
Halinka : H=12
d= 16
30 sty 11:22
30 sty 11:24
Jolanta: Halinka a d dobrze policzyłaś
30 sty 11:24
Jolanta: wychodzi mi d=24
30 sty 11:25
Halinka : d=4/3*H
30 sty 11:26
Jolanta: d
2−18d−144=0
Δ= 900
√900=30
d=2r r=12
30 sty 11:30
Halinka : Podzieliłam przez 4 bo zapomniałam ,że a 1
30 sty 11:32
Halinka : Pięknie dziękuję za pomoc😉
Spojrzysz jeszcze na to zadanie z linkiem, proszę
30 sty 11:34
Jolanta: Pc=2Pp=Pb
Pp=πr2=π*122=144π
Pb=2πr*H=2*π*12*18=
30 sty 11:35
Halinka : Już dalej policzę 😉jesteś najlepsza 10/10
30 sty 11:41
Jolanta: 
dziękuję
30 sty 11:46