Powierzchnia walca
Halinka: Powierzchnia walca W1 po rozwinięciu będzie kwadratem o boku 3 cm. Kwadrat ten jest przekrojem
osiowym walca W2.
Ile razy objetośc bryły W2 jest wieksza od W1.
Skoro to kwadra to H=3
To V=πr2*H
H =2r to r=h/2
Czy ta V tej bryły będzie V=27/4 π
A jak będzie to z drugą bryłą
30 sty 09:54
Jolanta: tak,dobrze
W2 ma d=3 r=1.5 H=3
30 sty 11:43
Halinka: Dziekuje
30 sty 11:46
Jolanta:
30 sty 11:47
Jolanta: | V2 | | πr22*H | | r22 | |
| = |
| = |
| |
| V1 | | πr1*H | | r12 | |
30 sty 11:51
Min. Edukacji: Kwadratura koła🙀
31 sty 08:11