Całki
Atreus: Czy ktos moglby mi pomoc

Musze obliczyc
| | 5x+1 | | 5x+1 | |
∫ |
| dx = 14∫ |
| dx = ... |
| | (2x+1)2 | | (x+12)2 | |
| | A | | B | |
I teraz rozkladam to na wielomiany |
| + |
| , ale nie wiem, jak to |
| | x+12 | | (x+12)2 | |
dokonczyc.
16 sty 08:26
wredulus_pospolitus:
po rozłożeniu na ułamki proste:
| | A | |
∫ |
| dx = A*ln(x+1/2) + C |
| | x+1/2 | |
| | A | | −A | |
∫ |
| dx = |
| + C |
| | (x+1/2)2 | | x+1/2 | |
16 sty 09:07
Mariusz:
Przez części można by nawet w pamięci
no chyba że musisz przez rozkład na sumę ułamków prostych
| | 5x+1 | | 1 | 5x+1 | | 5 | | 1 | |
∫ |
| dx = − |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | (2x+1)2 | | 2 | 2x+1 | | 2 | | 2x+1 | |
| | 5x+1 | | 1 | 5x+1 | | 5 | | 2 | |
∫ |
| dx = − |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | (2x+1)2 | | 2 | 2x+1 | | 4 | | 2x+1 | |
| | 5x+1 | | 1 | 5x+1 | | 5 | |
∫ |
| dx = − |
|
| + |
| ln|2x+1|+C |
| | (2x+1)2 | | 2 | 2x+1 | | 4 | |
16 sty 10:47
Atreus: Dzieki ludzie, ale musze dopytac.
Wreduluspospolitus: Ty tę drugą linijkę policzyles w glowie na podstawie wzoru na pochodna
ilorazu (tylko w druga strone)?
Mariusz: Wybacz, ale nie moge zrozumieć, jak doszedles do takich przeksztalcen.
16 sty 21:22
Atreus: Tzn. w jaki sposob skonstruowales te pierwsza linijkę z twojego wpisu.
16 sty 21:23
. :
Nawet nie tyle całka/pochodna z ilorazu co calka/pochodna z x
a, gdzie a = −2 w naszym
przypadku
Jak nie pamiętać to, to przynajmniej kojarzysz jak się liczy pochodna z potegi
16 sty 21:36
. :
I to pisałem ja − wredulus
16 sty 21:37
Atreus: Nie wiedzialem nawet, że tak można. To jest świetne.
A jeszcze tak zapytam, bo nie jestem pewien, czy dobrze robie podstawienia, szczerze
powiedziawszy.
| | 1 | | dy | |
Gdy mam ∫ |
| dt i chce zrobic podstawienie y=6−t2, z czego dostaje, ze dt= |
| , |
| | 6−t2 | | −2t | |
zatem po podstawieniu nadal mam w calce t.
Czy moge teraz calkowac po dy, a t brac za stala, czy to bledne podstawienie
16 sty 21:43
. :
Żadne podstawienie

ROZKŁAD NA UŁAMKI PROSTE
16 sty 21:53
. :
A ta całka (o której teraz wspominasz) była na tym forum nie dalej jak 3 dni temu
16 sty 21:54
Atreus: Poszukam jej w takim razie. Jednak zadam odtatnie pytanie, czy to ma byc rozklad na ulamki
proste, bo to latwiejsze rozwiazanie, czy, tak jak sadzilem, to moje podstawienie jest
niepoprawne?
16 sty 22:01
chichi:
| | 1 | | 1 | | x − t | |
możesz zastosować wzór: ∫ |
| dx = |
| ln| |
| | + C  |
| | x2 − t2 | | 2t | | x + t | |
16 sty 22:51
chichi:
" zatem po podstawieniu nadal mam w calce t.
Czy moge teraz calkowac po dy, a t brac za stala, czy to bledne podstawienie"
spójrz na wzór, który podałem, a teraz sprawdź swoją "metodę" a się przekonasz.
P.S. możesz także policzyć pochodną z otrzymanego wyniku i zobaczyć czy dostaniesz wyjściową
funkcję podcałkową
16 sty 22:54
Mariusz:
Pytanie do wpisu z 16 sty 2023 10:47
Masz tam całkowanie przez części gdzie
| | 1 | |
u = 5x+1 , dv = |
| dx |
| | (2x+1)2 | |
| | 1 | | 1 | |
du = 5dx , v = − |
| * |
| |
| | 2 | | 2x+1 | |
Przy odrobinie wprawy możesz w ten sposób dość łatwo policzyć całkę w pamięci
17 sty 00:13
17 sty 00:17
Atreus: Okej, juz chyba wyjasniliscie mi wszystkie nieścisłości.
Wszystkim jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia.
17 sty 06:26