Prosta całka
R214: Czy takie rozwiązanie jest poprawne?
| | 2 | | dy | |
∫ |
| = 2∫ 1y |
| =−1tln|y|+C = −1tln|6−t2|+C |
| | 6−t2 | | −2t | |
14 sty 17:51
wredulus_pospolitus:
co to niby ma być
14 sty 17:58
wredulus_pospolitus:
a se policz pochodną z wyniku i zobacz czy dostaniesz to co pod całką
14 sty 17:59
R214: Niezly pomysł. Dziena
14 sty 18:27
Mariusz:
No nie jest .
Czyżbyś zgubił w liczniku t ?
Gdybyś w liczniku miał t to można byłoby tak liczyć
ale jeżeli nie masz w liczniku t to :
Zauważ że mianownik można rozłożyć z różnicy kwadratów
zaś licznik można przedstawić w postaci sumy iloczynów czynników mianownika
| | 2 | | 1 | | (√6−t)+(√6+t) | |
∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt |
| | (√6−t)(√6+t) | | √6 | | (√6−t)(√6+t) | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| (∫ |
| dt + ∫ |
| dt) |
| | (√6−t)(√6+t) | | √6 | | √6+t | | √6−t | |
| | 2 | | √6 | | 1 | | −1 | |
∫ |
| dt = |
| (∫ |
| dt − ∫ |
| dt) |
| | (√6−t)(√6+t) | | 6 | | √6+t | | √6−t | |
| | 2 | | √6 | |
∫ |
| dt = |
| (ln|√6+t| − ln|√6−t|)+C |
| | (√6−t)(√6+t) | | 6 | |
| | 2 | | √6 | | √6 + t | |
∫ |
| dt = |
| ln| |
| | +C |
| | (√6 − t)(√6 + t) | | 6 | | √6 − t | |
14 sty 19:29